zweetgeur, zweetoksels, vies, geur, tips, voorkomen, kleding

Zweetoksels voorkomen en verhelpen. Hoe doe ik dat?

Kent u dat ongemakkelijke gevoel dat samengaat met zweetoksels? Oksels zijn niet alleen een grote veroorzaker van geur, maar vormen voor velen een bron van onzekerheid. Ruik ik wel goed? Hoeveel afstand moet ik houden van mensen? Misschien zijn dat bekende gedachtes. Met een aantal verzorgende rituelen helpen wij je graag van dat gevoel af. Benieuwd naar de beste tips? Lees dan verder voor meer informatie. 

Tweemaal daags wassen

Zweet ontstaat vaak door inspanning of stress. Zorg er daarom voor dat je dagelijks je oksels wast en bij voorkeur tweemaal per dag.  Gebruik tijdens het reinigen een pH neutrale zeep als je snel transpireert.  Met deze zeep verwijder je de bacteriën die de zweetgeur van overmatig transpireren veroorzaken.

Zweetgeur uit je kleding halen

Zorg ervoor dat je het liefst iedere dag schone kleding aan doet. Draag je kleding niet twee dagen achter elkaar, maar was ze regelmatig. Als je eenmaal een zweetlucht in je kleding hebt, dan is dit bijna niet meer te verwijderen tenzij je je kleding goed wast. Deodorant en geurtjes helpen niet om je zweetlucht uit je kleding te halen maar die zorgen er alleen dat het wat frisser ruikt. Hoe warm en knus gedragen kleding ook voelt, nieuwe kleding is natuurlijk altijd frisser.

Anti-transpirant en deodorant tegen oksel zweet

Bij overmatige transpiratie is het beter om een anti-transpirant. Anti-transparanten bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je zweetklieren in je lichaam minder actief werken. Deodorant is eigenlijk alleen voor het voorkomen van een nare zweetgeur onder de oksels. Toch is het wel belangrijk om elke ochtend deodorant te gebruiken voor frisse en lekkere ruikende oksels en wanneer je later op de dag voelt dat je begint te zweten kun je het gewoon nog een keer gebruiken.

Een effectieve anti-transpirant vinden?

Dove Invisible Dry is in haar samenstelling uitermate effectief en remt de zweetproductie op een huidvriendelijke manier.

Odorex Extra Dry Deodorant Depper remt de zweetproductie bijna volledig door een hoge concentratie aan “Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex”, wat een redelijk agressief bestandsdeel is. Voor de gevoelige huid wordt het daarom afgeraden.

Staat jou merk er niet tussen? Graag verwijzen we je naar een pagina waar zowel effectieve als dermatologisch verantwoorde Anti-transpirant zijn opgesteld.

Let op je eten en drinken

Eten en drinken kan een belangrijke oorzaak zijn van zweetoksels en vieze luchtjes. Vermijd eten of drinken waar cafeïne en alcohol in zit. Cafeïne en alcohol zijn de grote boosdoeners als het gaat om transpireren. Dit komt omdat je hartslag er door verhoogt wordt en je lichaam zichzelf koel wilt houden door te zweten, met name onder de oksels. Let daarom goed wat je eet en drinkt om zo vieze luchtjes te voorkomen.
Roken

Toch is roken ook een factor van het extreem zweten en de daarbij behorende zweetoksels. Roken lijkt niet meteen iets te maken te hebben met het zweten, maar toch is het een boosdoener. Roken van sigaretten of sigaren zorgt voor een verhoogd hartritme, een verhoogde bloeddruk en hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. Het gevolg is dat je sneller en vaker gaat zweten en dus vaker last hebt van zweetoksels en de zweetgeur.

Zweten voorkomen door je conditie op te bouwen

Probeer eens wat vaker te sporten of doe een andere activiteit waardoor je flink gaat zweten. Door een beter conditie is je standaard hartslag lager en transpireer je minder. Het resultaat? Minder last van zweetoksels daarbij horende vieze luchtjes. Ook kun je gebruik maken van een sauna of een hete douche om alles eruit te zweten.

Scheer je okselhaar 

Als man en vrouw zijnde is het goed om je okselharen te scheren. Het oogt frisser maar uiteindelijk zal het zweet en de zweetgeur minder worden. Tegenwoordig scheren vooral alleen vrouwen hun oksels, maar veel mannen doen dat niet. Juist het okselhaar kan eerder een zweetgeur veroorzaken wat veel mensen niet weten. Het scheren van je oksels helpt niet alleen tegen de hoeveelheid vocht (okselzweet), het houdt alleen de zweetgeur langer op afstand. Daarbij zijn gladde oksels nog makkelijker om schoon te maken.

Stress

Als al deze tips niet goed aanslaan bij jou en je nog steeds veel zweet. Probeer dan te ontdekken of je niet teveel stress hebt, nerveus bent of andere angsten hebt. Dit kan namelijk zorgen dat je overmatig veel zweet onder de oksels en vaak last hebt van extreme zweetoksels. Als je bijna zeker weet dat dit het probleem is probeer dan de stress te verminderen of ga desnoods langs een huisarts.

Frisdrank 

Wanneer je zweet teveel geurt, dan komen er teveel afvalstoffen naar buiten. Frisdrank is de grote boosdoeners hiervan. Dat komt door alle suikers die erin zitten. Je lichaam krijgt een overdosis en verzuurt het. Om alle suikers weer af te voeren, moet je lichaam alle zeilen bij zetten en daarbij worden ook je oksels gebruikt, met het gevolg dat je veel gaat zweten en last krijgt van zweetoksels. Drink gewoon wat vaker water in plaats van frisdrank. Daarbij is het ook nog eens veel gezonder en heeft het een goed effect op het lichaam.

Hygiëne combineren met geur 

Naast deodorant zijn andere verzorgende rituelen dus minstens net zo belangrijk! Parfum van deodorant komt pas tot zijn recht als oksels droog en fris zijn. Zijn jouw oksels klaar voor een verleidelijke geur. Bekijk dan gerust eens het assortiment van Voordeeldrogisterij