Een hoge bloedruk

Wat is een hoge bloeddruk?

Bijna iedereen weet dat een te hoge bloeddruk niet gezond is. Maar wat speelt er nou precies in ons lichaam als dit proces zich voordoet? Wat voor levensstijl werkt een te hoge bloeddruk in de hand en hoe krijg ik meer inzicht hierin? Hierover meer.

Bloeddruk is de druk die op de bloedvaten wordt uitgeoefend als het hart samentrekt. Als het hart samentrekt gaat er bloed door de slagaders en de aders, dit gebeurt  60-80 keer per minuut. Wanneer er grote inspanningen geleverd worden, kan dit oplopen tot wel 200 keer per minuut. In de slagaders en aders worden zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen vervoerd. De afvalstoffen die het lichaam niet meer nodig heeft, worden verwijderd.

Druk op de vaatwanden

Als het hart samenknijpt stroomt er veel bloed door de aderen. Hierdoor ontstaat er een druk op de vaatwanden, wat bovendruk of systolische druk wordt genoemd.

Als het hart ontspant, verminderd het de druk op de vaatwanden. De onderdruk of diastolische druk. Deze noteren we in milimeter kwikdruk (mmHg).

Hypertensie

Een persoon met een gezonde leefstijl heeft een bloeddruk van 120 mmHg (bovendruk) en 80 mmHg (onderdruk). Naarmate een persoon ouder wordt, stijgen de waarden hiervan. Iemand van 80+ mag een bovendruk hebben van 150-160 hebben.

De bloeddruk blijft niet altijd hetzelfde. Wanneer het lichaam activiteiten moet uitvoeren, heeft het meer zuurstof nodig. Voorbeelden zijn schrik, sport en stress. Als het lichaam veel moet doen, wordt er meer bloed door de vaatwanden gepompt, echter betekent dit niet dat u een te hoge bloeddruk heeft.

Pas als er in een toestand van rust een bloeddruk van 140/90 bestaat, spreken we van een te hoge bloeddruk. Het hart moet steeds meer moeite doen om het bloed rond te pompen, dit is niet goed voor het hart.




Symptomen van hoge bloeddruk

Er zijn verschillende symptomen voor een hoge en extreem hoge bloeddruk. De volgende klachten kunnen voorkomen:

– Blindheid

– Duizeligheid en oorsuizing

– Gevoelloosheid

– Hartkloppingen

– Hoge bloeddruk

– Hoofdpijn

– Neusbloeding

– Slaperigheid

– Vermoeidheid in combinatie met hoofdpijn

Een hoge bloeddruk wordt vaak niet meteen opgemerkt. Het wordt vaak ontdekt als de schade al ontstaan is. Het is daarom verstandig om af en toe de uw bloeddruk te meten. Bloeddruk kunt u meten bij een huisarts. Daarnaast  bent u ook in de gelegenheid om uw bloeddruk thuis te meten, waarbij u op elk gewenst moment uw bloeddruk kan meten.

Leefstijl

Mensen met een oude leeftijd hebben vaker last van een hogere bloeddruk, dit komt doordat het hart meer moet werken. Het kan ook in de genen zitten, bijvoorbeeld doordat veel familieleden er last  van hebben.

Negroïde mensen maken minder vitamine D aan, hierdoor hebben zij een hoger risico in het krijgen van een hoge bloeddruk.

Veel zout, alcohol, roken en te weinig kalium en beweging zorgt ervoor dat er een groter risico ontstaat. Door een gezonde leefstijl kan een hoge bloeddruk worden voorkomen.