Verzorging van Dun Haar

Het hebben van dun haar kan erg lastig zijn. Veel mensen balen hier van. Het is niet makkelijk te stylen, wordt snel vet en gaat sneller hangen. Ook heeft dun haar een doorsnede van 0,03 mm, waardoor het kwetsbaarder is dan normaal haar met een dikte van 0,06 mm. Wel hebben mensen met dun haar evenveel haren als  mensen met een ander haartype. Het gewenste volume mist daarbij echter en daardoor hangt het vaak plat langs het gezicht.
Hoe verzorg je dun haar? Dit artikel voorziet in verschillende tips en voorzorgmaatregelen die bijdragen aan een goede verzorging van dun haar.

Volume creëren met shampoo, conditioner, haarspray & meer

Het gebruik van de juiste stylingsproducten gaan dun en futloos haar tegen en zorgen voor meer volume. Alhoewel deze stylingsproducten van o.a. L’oreal, Andrélon en Wella een verschillende beschrijving en werking toekennen aan elk stylingsproduct komt het in grote lijnen op het volgende neer. Shampoos, haarsprays en conditioners voor meer volume verzwaren het haar niet door de toevoeging van speciale bestandsdelen zoals collageen. Deze speciale bestandsdelen zijn erop gericht om de haren te ontdoen van o.a. onnodig vet in het haar zoals talg en op deze manier het haar een nodige volumeboost te geven.

Shampoo voor meer volume

Voor dun haar is het af te raden om je haar vaker dan 2 keer per week te wassen. Bij de keren dat het wel gewassen wordt is het verstandig om het met een volume shampoo te doen. Merken die shampoos afstemmen voor dun haar zijn
Andrélon Shampoos
Wella Shampoos
Pantene Shampoos
Syoss Shampoos

Haarspray voor meer volume

Haarsprays helpen je om vanaf de haaraanzet meer volume te creëren in het haar. Tevens geeft een haarspray naast volume ook meer versteviging in het haar.
Loreal Haarsprays
Andrelon haarsprays
Wella Flex Haarsprays
Schwarzkopf Haarsprays

Conditioner voor meer volume

Verkeerd gebruik van een conditioner kan leiden tot het verzwaren van haar. Daarom is het van belang om de conditioner alleen aan te brengen op de uiteinden van het haar aan en niet in de buurt van de hoofdhuid. Dan zakt je haar niet zo gemakkelijk naar beneden en blijft het licht. Conditioners die voor meer volume te gebruiken zijn o.a.

Andrélon Conditioners
Gliss-Kur Conditioners

Heb je gekleurd of permanent haar? Of maak je gebruik van drogers of een stijltang? Dan is het gebruik van een conditioner des te raadzamer. Conditioners waarin bestandsdelen voor kleurbehoud van het haar zijn verwerkt hebben vaak een zichtbaarder resultaat dan conditioners voor meer volume.

Dosering van shampoo

Een volumeshampoo kan veel doen voor dun haar. “Less is more” geldt voor de verzorging van dun haar. Aanbevolen wordt om een niet al te grote dosering van shampoo te gebruiken. Het is heel belangrijk dat hier zo min mogelijk per wasbeurt  van wordt gebruikt.

Niet te vaak en te heet wassen

Het is niet verstandig om dun haar vaker dan twee a drie keer per week te wassen. Als haar wekelijks vaak gewassen wordt zal het talglaagje ook weg gewassen worden. Dit is niet de bedoeling, het talglaagje hydrateert de hoofdhuid en houdt vocht vast. Als er geen talg meer is gaat de hoofdhuid veel meer talg aanmaken, hierdoor wordt het haar vet. Daarnaast is ongewassen haar veel makkelijker te stylen.

Daarnaast is het verstandig om het haar te wassen in lauw/warm water. Wassen met heet water veroorzaakt namelijk uitdroging van het haar, waardoor het sneller kan breken.

Gebruik een speciale föhn techniek

Voordat je begint met föhnen moet het haar handdoek droog zijn. Dit doe je door het haar te deppen met een handdoek of een oud T-shirt. Het is verstandig om een serum aan te brengen tegen de hitte.

Begin bij de onderste laag van je haar (bij halfdroog haar hoort dit op een lauwe stand). Gebruik je vingers om met een kammende beweging door je haar te gaan. Zo kan de lucht van de föhn overal goed bij komen. Nu is de bovenkant aan de beurt, het is belangrijk om de luchtstroom van bovenaf op je haren te richten. Deze manier zorgt voor een glanzend eindresultaat. Na het omvormen van je haar in de goede richting kan je overgaan op een koudere stand. Dit is het moment dat het haar wordt gefixeerd. Voor fijn haar kan er met een ronde borstel mee volume worden gecreëerd.

Knippen

Er zijn bepaalde kapsels die dun haar een volume boost geven. Dit is bijvoorbeeld de boblijn, haar in laagjes of een leuk warrig kapsel.

Vals spelen met hair extensions

Lukt het na alle stappen nog steeds niet om het volumineuze kapsel te bereiken waar je van droomt? Dan zijn er nog andere opties. Zo zijn er hairextensions  online te bestellen (clip-ins) of bij de kapper professioneel in te laten zetten.

Af te raden voor dun haar

-Was je haar niet te warm, door warm water wordt het haar van vocht onttrokken. Hierdoor wordt het droger en breekt het sneller.

-Dun haar is kwetsbaar, te lang in de zon liggen kan schadelijk zijn. Bescherm je haar dus met een pet of sjaal.

-Gebruik producten met mate, teveel stylingsproducten kunnen je haar zwaarder maken en dus platter.

-Het is niet verstandig om je haar strak vast te maken met een elastiekje. Dit is namelijk schadelijk voor je haar. Vooral als je slaapt met je haar vast is het verstandig om voor een zacht en dik elastiek te kiezen.

– Kam/borstel je haar niet als het nat is dan is het erg kwetsbaar en wordt het sneller beschadigd.

– Kleur je haar niet te vaak, dit veroorzaakt extreme schade na verloop van tijd.

Aanvullende tips voor dun haar

– Gebruik niet teveel shampoo (omvang van cent is voldoende)

– Gebruik conditioner voor de puntjes voor extra verzorging

– Föhn op een koude/lauwe stand dit is beter voor het haar

– Het is verstandig om voor het föhnen schuim of serum aan te brengen voor extra bescherming

– Eet gezond