Veel jongeren maken zich zorgen om een burn-out

Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren zich meer druk maken om een burn-out te krijgen dan ouderen. Maar liefst 33% van de Nederlandse jongeren in een leeftijdscategorie van 16 tot en met 24 jaar maakt zich zorgen om een burn-out te krijgen. Bij de oudere jongeren (25 t/m 34 jaar) ligt dit percentage op 40%, dat is tussen de 10 tot 15% hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit hebben de onderzoekbureaus Science of The Time en Trendbox geconstateerd.  

 

Klachten

 

Bij jongeren is de grote stressfactor voornamelijk tijdsdruk. De 16 t/m 34 jarigen in Nederland zijn grotere workaholics dan de oudere bevolkingsgroep. De meeste Nederlanders vinden dat ontspanning en vrije tijd vaker moeten worden ingepland.

Het aantal burn-outs onder jongeren stijgt de laatste jaren ook daadwerkelijk, zo blijkt uit eerder gepubliceerde cijfers van het CBS. Van de jongeren tussen de 25 t/m 35 jaar heeft 16% te maken gehad met burn-out klachten. Het hebben van een flexibel arbeidscontract speelt hier een grote klacht in, aldus het onderzoeksrapport.

Hoe kan je een burn-out voorkomen

  1. Verwacht niet te veel van anderen

Een burn-out is het gevolg van een verstoorde energie balans. Reken daarom niet te snel op een vaste baan of promotie, maar wees geduldig. Ook dankbaarheid van cliënten moet je niet teveel verwachten. Vele cliënten realiseren niet in welke inspanningen jij je hebt ingezet voor hen, maar vat dit nooit persoonlijk op.

 

  1. Geniet van het werkProbeer het beste uit je werk te halen, want je zult er iedere dag te vinden zijn. Kies daarom een beroep dat écht bij je past, en waar je echt plezier uit haalt. Daarnaast is het hebben van leuke collega’s ook een enorme drijfveer, en je hebt het geld natuurlijk hard nodig om al je rekeningen te kunnen betalen. Hou de positieve dingen aan het werk dus in je achterhoofd!
  2. Blaas tijdig stoom af

Je kunt je weerbaarheid versterken door na belastende gebeurtenissen bewust even na te praten met je collega’s of met anderen die weten waar je het over hebt. Zulke gesprekken helpen je om je indrukken een plaats te geven en er eventueel wat van op te steken. En soms heeft een collega wel een goede tip: je kunt zoveel leren van je collega’s!




  1. Luister naar je lichaam

Stress is de grootste veroorzaker van een verminderde weerstand. Een hele reeks van verkoudheidjes, griepjes en dagen van hoofdpijn moet je niet onderschatten. Net zoals hartkloppingen, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid en stemmingswisselingen die onverklaarbaar zijn. Neem voldoende rust wanneer je lichaam hierom vraagt.

  1. Luister naar anderen

Wie tegen een burn-out aanloopt zal dit bij zichzelf niet zo gauw merken, luister daarom goed naar wat anderen je zeggen. Hoor je vaak van je partner, je baas of andere collega’s dat je het wat rustiger aan moet doen? Volg dat advies dan op want ze zeggen het niet voor niets!

  1. Wees zuinig met je energie

Besteed je energie aan goede dingen. Als je weet dat een klus heel veel energie gaat kosten en uiteindelijk niks oplevert, moet je je afvragen of je die klus wel wil doen. Zorg daarom voor een strakke planning!

  1. Zorg voor beweging

Beweging is essentieel voor de gezondheid van ons lichaam. Probeer daarom wat vaker lopend te overleggen, en ga wat vaker van je bureau vandaan. Dit werkt ontstressend en je zal je veel beter voelen dan wanneer je de hele dag achter je computer gekluisterd zit!