Hoe werkt een zwangerschapstest?

Wat is een zwangerschapstest, hoe werkt hij, hoe lees je het resultaat af, wat bij negatieve- en positieve uitkomsten en wanneer het beste moment is om hem af te nemen? Wij zetten alles op een rijtje.

 

Wat is een zwangerschapstest?

Door middel van een zwangerschapstest onderzoek je of een vrouw zwanger is of niet. Deze testen zijn overal te verkrijgen. Bij de drogist, apotheek, in de winkel, maar ook online.
Wanneer test je of je zwanger bent?
Het beste moment om te testen is op het moment dat je één dag overtijd bent. Het HCG-hormoon is hierbij waar het allemaal om draait. Dat komt doordat als je zwanger bent je elke dag meer van dat hormoon in je urine hebt. Op het moment dat je echt overtijd bent dan zit er genoeg van het HCG hormoon in om de uitslag van de test positief te laten zijn. Het is het best om de test ’s ochtends uit te voeren.

 

Hoe test je of je zwanger bent?

Dit is heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Iedereen kan er een uitvoeren. Zo simpel is het! Het werkt bij zowat elke zwangerschapstest hetzelfde. Het enige wat je hoeft te doen is je urine opvangen in een schoon potje en je doet vervolgens de teststrip erbij. Na verloop van tijd (exacte tijd staat op de gebruiksaanwijzing, verschilt per product) zal het resultaat zichtbaar worden. De uitslag zal positief of negatief zijn.
 

Hoe lees je het resultaat af?

• Negatief (niet zwanger) als er slechts een gekleurde lijn zichtbaar is in het controlegebied en geen lijn in het testgebied.
• Positief (zwanger) als er in het controle- en het testgebied een goed zichtbare gekleurde lijn verschijnt.
• Ongeldig als er geen enkele gekleurde lijn verschijnt. Wanneer de teststrip een klein beetje verkleurt, word je aangeraden om de test na 48 uur te herhalen.

 

Wat bij een positief resultaat?

Bij een positief resultaat ben je zwanger! Bereken de verwachte bevallingsdatum en maak een afspraak bij een gynaecoloog. De arts kan met bloedonderzoek bevestigen of je echt zwanger bent. Ook kan je aan de slag met het bedenken van een leuke manier om het aan je vrienden, buren, partner en familie te brengen

 

Wat bij een negatief resultaat?

Niet getreurd! Het is nog steeds mogelijk dat je toch in verwachting bent! Dit kan zijn doordat je de zwangerschapstest te vroeg hebt uitgevoerd. Daarom is het verstandig om de test na een paar dagen te herhalen. In het geval van dat de uitslag negatief blijft, maar je menstruatie uitblijft, kan je het best contact opnemen met je huisarts.

Bestel zwangerschapstesten online!