Spier- en gewrichtspijn – oorzaken en behandeling

Spierpijn is een gevolg van overbelasting van de spieren. Spierpijn onstaat in beschadige of onstoken spieren en iedereen heeft er wel eens last van. Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking heeft tenminste één keer per week last van spierpijn. De meeste spierpijnklachten komen voor in de nek, rug of schouders, waarvan de rug de meest voorkomende is. Hoe ontstaat spierpijn nou precies? En wat is de juiste behandeling? Lees hier verder over in dit blog. 

Oorzaken

Zover we nu weten heeft bijna iedereen wel eens last van spierpijn. Wat kunnen nou de mogelijke oorzaken zijn? Hieronder sommen we wat mogelijke oorzaken van spier- en gewrichtspijn op:

– Lichamelijke inspanning of prestatie waar de spieren niet aan gewend zijn;
– Griep;
– Plotselinge temperatuursveranderingen;
– Tocht;
– Te lang in een bepaalde houding staan, zitten of liggen;
– Verkeerde lichaamshouding;
– Ontstekingen (zoals reuma).

Spier- en/of gewrichtspijn ontstaat acuut of binnen één of twee dagen na de overbelasting. In de meeste gevallen is spierpijn lastig maar kun je wel gewoon functioneren.




Behandeling

Nu we bepaalde oorzaken weten waardoor het spierpijn kan ontstaan, kijken we naar de behandeling. Bij pijnklachten kan het voorkomen dat je een verkeerde lichaamshouding aanneemt om de pijnlijke spieren te ontzien.

Het is in dat geval verstandig om een pijnstiller op paracetamolbasis te nemen. Soms gaat de spier- en gewrichtspijn samen met een ontsteking. Je kunt in dit geval het beste een ontstekingsremmende pijnstiller nemen. In deze pijnstillers komen de werkzame stoffen; Ibuprofen, Naproxennatrium of Diclofenac voor.

Bij een lichamelijke inspanning of prestatie kan er ook spierspijn ontstaan. Het is belangrijk om je spieren wel de juiste rust te geven. Rust is in deze situatie de juiste behandeling voor je spierpijn. Door een goede warming-up te doen, bereid je je spieren voor op de inspanning die gaat komen. Je spieren worden warmer en je bloed gaat sneller stromen. Daardoor is de kans op spierscheurtjes kleiner.

Huisarts

In sommige omstandigheden is het niet mogelijk om het zelf te behandelen, het is dan verstandig om naar je huisarts te gaan. In de volgende omstandigheden is dit het geval:

– Wanneer er naast rugklachten ook klachten zijn in één of beide benen (pijn, gevoelloosheid, krachtsverlies, tintelingen);
– Wanneer de rugklachten langer dan zes weken duren of steeds terugkomen;
– Als er aanwijzingen zijn voor een botbreuk;
– Als men bij een enkelblessure niet op de voet kan steunen, of wanneer een abnormale zwelling zichtbaar is;
– Wanneer het een jong kind betreft met zwelling en blauwe plekken rond het gewricht. Verstuikingen zijn zeldzaam en fracturen komen, in verband met de kwetsbare groeizones in de botten, vaker voor;
– Als je geen verklaring hebt voor de oorzaak van de spier- en/of gewrichtspijn.