Snurken door de neus: oorzaak en oplossing

Het merendeel van de Nederlandse bevolking heeft zelf last van snurken of van een snurkende partner. Dit kan niet alleen voor de partner vervelend zijn, maar kan zelfs nadelen hebben voor de persoon die zelf snurkt.

De oorzaak van snurken door de neus

In de winter is de kans op snurken groter. De neus raakt eenvoudig verstopt en door het luchttekort door de neus en mond kan snurken ontstaan. De weefsels in de keel gaan dan meetrillen met de luchtstroom en zorgen voor het snurkende geluid.

Snurken door de neus wordt vooral herkend als de persoon op de zij ligt. De neus raakt dan vaak aan één kant verstopt en de ademhaling verloopt niet zoals het zou moeten.

Naast het snurken door de neus is het ook mogelijk dat het snurken vanuit de mond komt. Dit kan twee oorzaken hebben.

1. De neus is te verstopt om nog genoeg lucht voor het lichaam door te laten en de persoon gaat via de mond ademen voor extra lucht. De weefsels achterin de keel kunnen te zacht zijn, waardoor ze eenvoudig meetrillen met de lucht die erlangs gaat. Dit kan zorgen voor het snurkgeluid, maar ook voor een droge of pijnlijke keel.

2. De tong kan in de keel zakken en de volledige ademhaling verstoppen. Dit wordt vaak geconstateerd als de persoon op de rug ligt. De tong kan door de houding van de kaken niet goed op z’n plek gehouden worden en zorgt zo voor verstopping in het keelgat. Zowel ademhaling door de neus als door de mond kunnen niet goed verlopen en hier kan zelfs uit voortkomen dat de ademhaling af en toe volledig stopt

Oplossing voor snurken

Er zijn gelukkig steeds meer nieuwe oplossingen om snurken tegen te gaan. Zo hebben jij en eventueel je partner geen last meer van het geluid en de lichamelijke klachten die hierbij komen.

  1. Neuspleisters, die zorgen dat de neus weer open gaat staan en de luchtwegen vrij komen. De neuspleisters worden in veel varianten gemaakt en er zit altijd een soort tussen die voor uw neus geschikt is.
  2. Neusspreiders die de neusvleugels uit elkaar duwen. Deze beugeltjes kunnen ‘s nachts gebruikt worden en zijn van zacht materiaal gemaakt om het comfort te verhogen. De neusbeugels zijn er in verschillende maten en maken de luchtwegen groter, wanneer de neusgaten eigenlijk te klein zijn om voldoende lucht toe te laten. De neusclips hebben dezelfde werking.
  3. Snurkbeugels, voor mensen die zeker weten dat het snurken wordt veroorzaakt door de positie van de kaken. De beugels verschillen in de mogelijkheden tot instellen. Enkele beugels worden gemaakt door middel van een afdruk die opgestuurd dient te worden naar het lab. Hier wordt een snurkbeugel op maat gemaakt. Andere beugels kunt u thuis inbijten door middel van warm water. De beugels verschillen in het instellen van de boven en/of onderkaak. Dit is mogelijk door bandjes die de instellingen veranderen of een schroef die kan worden aan- of losgedraaid. De beugels dienen tijdens het slapen gedragen te worden.
  4. Hoofdband, ook voor de positionering van de kaken. Deze band houdt de volledige mond in de juiste positie, waardoor de kaken beide op de juiste plek blijven tijdens het slapen. Deze hoofdband is qua uiterlijk beter zichtbaar dan een snurkbeugel.
  5. Snurkkussens. Deze kussens zorgen dat het hoofd in de juiste positie ligt tijdens het slapen, waardoor de kaken en de tong in de juiste positie blijven. De kussens werken daarbij ook nog eens goed op de houding van de nek.
  6. Voor de mensen die zeker weten dat het snurken komt doordat de tong achterin de keel zakt zijn er twee oplossingen. De ene is de rugband. Deze band geeft een trilsignaal af wanneer u zich op de rug draait. Dit signaal is niet merkbaar voor u of uw partner, maar geeft uw lichaam een signaal wat uzelf niet wakker maakt. Dit signaal is vervelend en zorgt dat uw lichaam zich in de slaap terugdraait naar de zij.
    Daarnaast is er een tongstabilisator beschikbaar. Dit is het nieuwste product in de antisnurkproducten. Deze stabilisator zuigt de tong vacuüm en laat hem buiten de mond verblijven, gedurende de gehele nacht. Dit verzekert u ervan dat de tong de hele nacht, hoe u ook ligt, uit de keel blijft.

Wanneer u niet zeker weet welke voor u de juiste oplossing is, kunt u het best een huisarts raadplegen. Hij of zij kan uw klachten bekijken en u aanraden welke oplossing het best is.