roos in het haar

Roos in het haar – tips en tricks

Bijna iedereen heeft er weleens last van gehad: roos in het haar. Roos is een overmatige, droge schilfering van de hoofdhuid.  Met deze tips en tricks kan roos zonder enige problemen worden voorkomen of verminderd.

Het ontstaan van Roos

De hoofdhuid wordt steeds vernieuwd, de cellen in de huid delen zich en vormen steeds een nieuwe laag. De oude cellen gaan dood en laten los. De schilfertjes die hierdoor ontstaan vallen normaal gesproken niet op. Bij mensen met roos delen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel. Deze dode cellen plakken aan elkaar vast en vormen schilfers die we wel kunnen zien. Dit wordt veroorzaakt door een gist genaamd Pityrosporon ovale.
Tips en tricks tegen Roos

Roos kan makkelijk behandeld worden met een anti-roosshampoo. Er zijn veel verschillende merken hierin verkrijgbaar. De bekendste onder de anti-roosshampoos is Head en Shoulders. Zij bieden een breed assortiment aan met verschillende soorten anti-roos shampoos.

In de meeste anti-roosshampoos zit seleniumsulfide of zinkpyrithion. Deze stoffen maken gist wat roos veroorzaakt onschadelijk. De beste keuze bestaat uit een middel met zinkpyrithion, dit heeft namelijk geen invloed op de talgproductie. Hierdoor wordt u haar dus niet sneller vet door het gebruik van de shampoo.

Als anti-roosshampoos niet werken is er ook een mogelijkheid om een behandeling te ondergaan met een ketoconazolcrème. Als het haar licht bevochtigt is hoort de crème op de hoofdhuid worden gesmeerd.  S ‘nachts kan de crème intrekken en kan in de ochtend worden uitgewassen met een shampoo. Deze behandeling kan één of twee keer per week uitgevoerd worden met een gunstig resultaat.

Is het hebben van roos ernstig?

Roos is medisch gezien een onschuldige aandoening, het is niet besmettelijk en kan geen kwaad.  Roos verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf, maar kan wel weer terugkomen.
Voor roos hoeft u niet naar de huisarts te gaan. U kunt wel een afspraak maken als:

  • De roos niet verdwijnt met anti-roosshampoos
  • De schilfering maar op één plek van uw hoofd zit
  • De schilfering ook in uw gezicht aanwezig is
  • De hoofdhuid jeukt en rood is
  • De schilfers geel en vettig zijn

head and shoulders Shampoo