Overstappen van scheerapparaat naar scheermes 3

Overstappen van scheerapparaat naar scheermes

Het kan mogelijk zijn dat het scheren met een scheerapparaat minder geschikt voor jouw huidtype. Alvorens je de overstap maakt willen we je nog wel enkele tips meegeven voor het gebruik van een scheerapparaat. Vervanging van een scheerapparaat is natuurlijk zonde als alle potentie er niet uit is gehaald. Ben je met deze tips bereid om de relatie met je scheerapparaat te hervatten? Lees dan verder?
Manier van scheren

Meestal ligt het ontstaan van huidirritatie door een scheerapparaat aan de wijze waarop je scheert en welk soort scheerapparaat er gebruikt wordt. Te vaak over dezelfde plek scheren, te hard drukken, een oud apparaat met botte mesjes en een warme scheerkop kunnen de oorzaak van de huidirritatie zijn. Het is vaak dan ook niet zozeer de scheermethode (elektrisch of scheermesje) maar meer het gebruik en/of het product (bijv. oud apparaat) dat problemen kan geven.

Toch kan het absoluut geen kwaad om te testen of het scheren met een scheermesje voor minder huidirritatie zorgt. We adviseren je om ongeveer 20 dagen te scheren met een scheermesje om te kijken of dat verschil uitmaakt. Die 20 dagen is gebaseerd op het feit dat als je wisselt naar een nieuwe scheermethode je de eerste dagen meer last kunt krijgen van irritatie aan de huid. Dit komt mede omdat je huid moet wennen aan de nieuwe manier van scheren. Schrik dus niet meteen als je meer last krijgt, maar houdt het even vol om een goede vergelijking te kunnen maken.

Regelmatig wordt er als vraag gesteld welk scheermesje en welke scheerschuim het beste gebruikt kan worden voor de gevoelige huid. Investeer (net als met een scheerapparaat) beter één keer in een goed scheermes, het kost je enkele euro’s meer maar bespaart je een hoop problemen. We adviseren je de Gillette Fusion Proglide, dat is uitvoerig getest door de fabrikant en speciaal ontwikkeld om zo min mogelijk de huid te beschadigen.

Werkwijze scheren met een scheermesje

Zoals we aan het begin van dit artikel reeds beschreven: veel hangt af van de manier waarop je scheert. Een samenvatting van de juiste manier van scheren lees je hieronder:

Overstappen-van-scheerapparaat-naar-scheermes

Voor een goed resultaat met zo min mogelijk rode plekjes, jeuk en ingegroeide haartjes is de juiste voorbereiding van groot belang. Die voorbereiding is gelukkig simpel en kost je weinig tijd.

Neem voordat je begint met scheren eerst een korte douche of maak de huid met een handdoek nat met lauwwarm water en leg die een minuut op je gezicht en nek. Hierdoor worden de te scheren haartjes rechtop gezet en worden ze door het water en warmte zachter. Ook zorgt het water voor een eerste beschermend laagje op je huid (tegen de scheermesjes).

Breng vervolgens een dun laagje scheerschuim aan en start daarna met scheren met een scherp scheermesje. Begin daarbij met de makkelijk af te scheren haartjes op je wangen, bakkenbaarden en nek en eindig met de stuggere haartjes op je kin en snor. Scheer van boven naar beneden. Als je regelmatig last hebt van huidirritatie raden we je aan niet tegen de haarrichting in te scheren tenzij je huid al gewend is aan het scheermesje.

Spoel het scheermes na elke haal af onder de kraan om het vrij van water en haartjes te maken. Na het scheren spoel je het gezicht schoon met koud water, dit heeft tevens een kalmerend effect op de huid. Eventueel kun je nog een vocht inbrengend product opsmeren maar bij de meeste mensen is dat niet nodig.

Gebruik absoluut geen aftershave, dit bevat alcohol en leidt tot huidirritatie. Belangrijke andere tips zijn: Vervang scheermesjes tijdig, botte mesjes kunnen voor huidirritatie zorgen. Laat je huid af en toe even een dagje rusten door niet te scheren.

Blijf je last houden van huidirritatie, of kost het scheren met een scheermesje te veel tijd? Overweeg dan alsnog om een nieuw modern scheerapparaat te kopen.