oorsmeer, oren, reinigen, schoonmaken, oren reinigen, oren schoonmaken, veilig,

Oorsmeer verwijderen op een veilige manier

Oorsmeer is een bekend fenomeen en vooral een naar verschijnsel onder de mensen. Die vieze plakkerige oorsmeer waar je zo snel mogelijk vanaf wilt komen. Iedereen die last heeft van oorsmeer gebruikt een wattenstaafje om het oor eens goed te reinigen. Maar is dit nou wel zo veilig? Zijn er geen andere manieren om de oren schoon te maken? Hierbij wat leuke en veilige tips voor het schoonmaken van u oren. 

Wat is oorsmeer

Je oren zijn zeer belangrijk en bijzonder voor het lichaam, omdat ze op een andere manier vies worden dan de rest van het lichaam. Het is geen verrassing dat de kliertjes in je oren oorsmeer aanmaken. De smeer bestaat namelijk uit talg, haartjes en keratine uit afgestoten huidschilfertjes. Oorsmeer heeft als doel om het trommelvlies soepel te houden, maar ook om de huid van de gehoorgang te verzorgen.
Functies van oorsmeer

  1. Het beschermt je gehoorgang tegen dingen die er niet horen zoals, stof, viezigheid en insecten.
  2. Het beschermt tegen vocht.
  3. Het beschermt de dunne kwetsbare gehoorgang tegen uitdroging.
  4. Het zorgt voor de goede zuurgraad in je oor.
  5. Het beschermt je oor tegen ziekmakende bacteriën en schimmels.
  6. Net als talg op de rest van je lichaam beschermt oorsmeer dus van alles in je oren.

Hoe maak ik mijn oren goed schoon

Alhoewel oorsmeer rustig in je gehoorgang kan blijven zitten, is het wel zo hygiënisch om de rest van je oren goed schoon te maken. Nieuw oorsmeer duwt namelijk het oude eruit, waardoor het oorsmeer in het zichtbare deel van je oor belandt. Ook is de huid van de oren gauw wat vettiger. Achter de oren kan het ook wat viezer zijn dan op andere plekken van je lichaam. Het is dus erg belangrijk om aandacht besteden aan het reinigen van je oren. Maar wat is nou de beste manier?

  1. Ga met een (vochtig) wattenstaafje langs alle hoekjes en plekjes in je oorschelp. Hier kan oorsmeer, maar ook andere viezigheid en huidschilfers zich ophopen. Je oorschelp is zeer flexibel, dus je kan hem best een beetje buigen en meebewegen overal bij te komen.
  2. Pak een tissue of een handdoek, maak die eventueel wat vochtig en reinig de achterkant van je oren.
  3. Tijdens het douchen kun je de douchekop pakken en tegen de oren aan houden, maar vooral niet te dichtbij, zodat de viezigheid er vanzelf uit kan gaan. Oorsmeer is waterproof, dus dat blijft zeker zitten waar het zitten moet.

Oor holten

Oorsmeeroplossers

De oorsmeeroplossers die je bij de drogist en apotheek kunt kopen, lossen het oorsmeerprobleem niet echt op. Ze hebben hetzelfde effect als olie. Kort gezegd: het oorsmeer wordt dunner en weekt soms los van de huid binnen de gehoorgang. Sommige oorsmeeroplossers kunnen conserveringsmiddelen bevatten die een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Oren uitspuiten

Wanneer uw gehoor achteruit gaat door het oorsmeer is het misschien een goed idee om uw oren  te laten uitspuiten. Bij een verstopt oor helpt zelfs het schoonmaken niet altijd voldoende. De huisarts kan uw oor uit laten spuiten. De dokter zal eerst controleren of de klachten niet veroorzaakt worden door een prop oorsmeer. Als dat het geval is, spuiten ze lauw water in de gehoorgang. Als het water later uit de oor stroomt, neem het lauwe water de prop oorsmeer mee. Wanneer de gehoorgang goed opgedroogd is, kun je meestal meteen weer prima horen en is het verstopte gevoel verdwenen.

Het gebruik van wattenstaafjes

Er zijn veel mensen die hun oren schoonmaken door gebruik te maken van wattenstaafjes. Het probleem is dat wij niet alleen de oren (oorschelpen) schoonmaken, maar ook de gehoorgangen. Het oor reinigen met wattenstaafjes kan prima en is goede manier om het zichtbare deel van de oren te reinigingen. Druk het wattenstaafje alleen niet te ver in het oor, want dat kan gevaarlijk zijn. Het te diep doorduwen van wattenstaafjes in de oren beschadigt de tere, dunne huid van de gehoorgangen en leidt vaak tot een gehoorgangontsteking. Een gehoorgangontsteking kenmerkt zich door een verschrikkelijk jeuk in de oren. De oplossing: Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg met een wattenstaafje en zorg dat het watje ten alle tijde zichtbaar blijft.