ingegroeide haren, ingegroeide haartjes, ingegroeid, haren, haartjes, porien, voorkomen, verhelpen, scheren

Ingegroeide haartjes voorkomen en verhelpen

Ingegroeide haartjes kunnen een enorme kwelling zijn voor zowel mannen en vrouwen. Zo’n haartje is lastig te ontdekken en kan later tot pijnlijke problemen zorgen. De meeste ingegroeide haartjes bevinden zich rond de benen, oksels, lies, schaamstreek en gezicht. Wilt uw deze ingegegroeide haartjes voorkomen? Lees dan onze geweldige tips. 

Ingegroeide haartjes

Een ingegroeide haar kan leiden tot irritatie, pijn, ontstekingen, infecties en littekens. Het is daarom goed om alert te zijn op deze haartjes. Hoe eerder je erbij bent des beter kan je het verwijderen en zo voorkom je ontstekingen. Deze ingegroeide haartjes kunnen overal voorkomen alleen in de liesstreek moet je een opgezette lymfeklier niet voor een ingegroeide haar aanzien.

Gevolgen van ingegroeide haartjes

Als een haar ingroeit, ontstaat negen van de tien keer een ontsteking. Als je vervolgens aan het ingegroeide haartje gaat pulken, ontstaat meestal een bacteriële infectie, waardoor zich een puisjte of abces rondom de ingegroeide haar vormt. Wanneer je hieraan gaat knijpen of krabben, ontstaat er vaak een wondje. Doordat de ingegroeide haar blijft irriteren, zal het wondje niet snel en gemakkelijk genezen. Uiteindelijk kan er een diep littekentje ontstaan dat nooit meer helemaal wegtrekt.

Twee soorten ingegroeide haren

Iedere haar groeit uit een haarzakje oftwel haarfollikel genoemd. Als een ingegroeid haartje geïnfecteerd raakt door bacteriën, wordt dat ook wel ‘folliculitis’ genoemd.

1. Ingegroeid haartje

Het bekende ingegroeid haartje is eigenlijk een opgesloten haartje. Een dergelijke ingegroeide haar ontstaat meestal nadat een haartje wordt afgekapt of uitgetrokken. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien. Het probleem is dat dat vaak mis gaat. In ruim 99% van de gevallen verloopt de teruggroei van een haar goed, maar soms kan een haar onder het huidoppervlak steken. Een dergelijke haar vindt de weg niet terug naar de porie-opening en blijft zodoende in zijn geheel onder de huid verscholen. De opgesloten haar veroorzaakt daarna een ontstekingsreactie en/of infectie.

2. Razor bump

Een razor bump is een haartje dat eerst naar buiten- tot boven het huidoppervlak groeit. Vervolgens krult de haar met een bochtje terug de huid in. Een razor bump is dus eigenlijk een ‘ingegroeide’ of ‘binnendringende’ haar. Omdat het haartje door je lichaam als indringer wordt gezien, zal het worden ingekapseld. Meestal gaat deze inkapseling gepaard met een ontstekingsreactie, met als gevolg veel pijn, jeuk en roodheid. De term razor bump betekent letterlijk vertaald ‘scheerbultje’, en daarbij zijn razor bumps ook het gevolg van een scheerberut.

Oorzaken van ingegroeide haren

Soms groeit een haartje zonder explicitie reden in, dat gebeurd bijna altijd weleens. Toch zijn er ook verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je vaak en veel last hebt van ingegroeide haren. De belangrijkste oorzaken van haartjes zijn:

1. Bot scheermes

Een bot scheermesje zorgt ervoor dat een haar niet netjes doormidden wordt gesneden. De haar wordt veeleer doormidden getrokken, en het deel dat achterblijft, krijgt dan een ‘rafelig’ uiteinde. Zodoende zal de haar minder gemakkelijk weer via de poriën naar buiten kunnen groeien en eerder blijven steken.

Botte scheermessen zijn de belangrijkste veroorzakers van ingegroeide haren. Gebruik daarom dus altijd een vlijmscherp scheermes.

2. Te glad scheren

Wanneer je scheert, wil je natuurlijk een glad resultaat. Als het op de ingroei van haartjes aankomt, is het toch beter om niet al te glad te scheren. Hoe gladder je scheert, des te meer haren onder het huidoppervlak worden afgekapt. Daarbij haartjes groeien immers in als ze de weg naar buiten terug moeten vinden. Als haren echter een heel klein stukje uit de huid blijven steken, hoeven ze de weg terug niet te zoeken.

3. Meerdere mesjes

Als je een scheermes met 2,3 of 4 afzonderlijke mesjes gebruikt, dan scheer je in principe meerder malen tegelijkertijd. Dit maakt de kans groter dat een haar te kort of te slordig wordt afgesneden en vergroot zodoende ook de kans op de ingroei van haartjes. Gebruik dus bij voorkeur een enkel scheermesje als je ingegroeide haartjes wilt voorkomen.

4. Tegen de haargroei in scheren

Wanneer je tegen de haargroei in scheert, krijg je een gladder scheerresultaat. Toch is het beter om met de haargroei mee te scheren als je de ingroei van haren wilt voorkomen. Je huid blijft ietwat stoppeliger, maar raakt ook beduidend minder snel geirriteerd, ontstoken, geinfecteerd en beschadigd. En dat voorkomt weer de ingegroeide haartjes.




5. Grove poriën

Met grove poriën bedoelen we poriën die groter oftewel ruimer of wijder zijn dan gewoonlijk. In het beginsel spelen grove poriën nauwelijks een rol bij ingegroeide haartjes. De kans dat haren met een bochtje terug de huid in groeien is echter ietwat groter in geval van grove poriën. Je kunt niet zoveel doen om grove poriën te verhelpen. Er zijn echter enkele effectieve “trucjes”.

6. Dode huidcellen

Dode huidcellen kunnen voor oneffen porie-openingen zorgen. Een oneffen porie-opening maakt de kans extra groot dat haartjs blijven steken als ze – voorbij het huidoppervlak- uit de porien groeien. Exfoliatie (scrubben, peelen etc.) kan ervoor zorgen dat oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe, jonge huidcelling aan het huidoppervlak komen, waardoor de huid egaler wordt.

Dode huidcellen kunnen voor oneffen porie-openingen zorgen. Een oneffen porie-opening maakt de kans extra groot dat haartjes blijven steken als ze –voorbij het huidoppervlak– uit de poriën groeien. Exfoliatie (scrubben, peelen etc.) kunnen ervoor zorgen dat oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd. Hierdoor kunnen nieuwe, jonge huidcellen aan het huidoppervlak komen, waardoor de huid egaler wordt.

7. Vieze huid

Een vieze huid werkt verstopte poriën in de hand. Een verstopping van een poriën kan enerzijds de haar blokkeren die uit de porie zou moeten groeien. Anderzijds werkt viezigheid huidinfecties in de hand. Zodoende zal een eventuele ingegroeide haar gemakkelijker tot problemen leiden zoals littekens.

8. Wegwerpmesjes

Er wordt beweerd dat wegwerpscheermesjes net zo goed werken als gewone ‘duurdere’ scheermessen. Het is alleen nog niet bewezen. Het is belangrijk om een goed scheermes te gebruiken die extreem scherp is.

Tips, oplossingen en behandelingen tegen de ingroei van haartjes

Wanneer haartjes eenmaal zijn ingegroeid, dan ben je eigenlijk al te laat. Toch zijn er dingen die je kunt doen om ingegroeide haren te verwijderen of de onsteking te genezen. Lees hieronder de beste tips, oplossingen en behandelingen om ingegroeide haartjes te verkomen en te verhelpen:

– Gebruik een speciaal product om ingegroeide haartjes naar het huidoppervlak te dwingen.

– Exfoliatie (scrubben en peelen) om het huidoppervlak te egaliseren.

– Huid schoonhouden door gebruik te maken van milde huidreinigingsproducten.

– Desinfeterend middel- desinfectans- gebruiken na het scheren zodat er geen bacteriën in de haarfollikels dringen (aftershave).

– Antibiotica-crème kan de genezing van een eventuele bacteriële infectie vanwege een ingegroeide haar versnellen.

– Wanneer een ingegroeid haartje niet vanzelf geneest, kan een schoonheidsspecialist, huisarts of dermatoloog deze steriel verwijderen middels een minieme operatieve ingreep.

– Hoe beter de kwaliteit van je huid, des te minder last je zult hebben van ingegroeide haartjes. Vooral de vetbalans en vochtbalans van je huid spelen hierbij een belangrijke rol.

– Houd je huid zacht en soepel, en laat je huid vooral niet uitdrogen. Alcohol en zeep hebben een uitdrogende werking en zijn funest voor de gevoelige en droge huid.

– Pas op met strakke kleding- met in bijzonder strakzittend ondergoed- hierdoor kan de groeirichting van de haartjes worden aangetast.

– Neem regelmatig een versoepelend huidmasker om de huid extra goed te verzorgen. (olijfolie en honing).

– Gebruik tijdens het scheren geen scheerschuim, scheergel of scheermousse, maar een kwalitatief hydraterende scheercrème die de opperlaag van je huid soepel houdt.

– Bij voorkeur niet droog scheren, dus niet met een scheerapparaat of met een mes zonder scheercrème.

– Probeer eens een ouderwets klapmes om te scheren. Een dergelijk scheermes kun je keer op keer slijpen, wat je veel geld bespaart.

– Het is erg belangrijk om moderne scheermesjes na iedere haal goed schoon te spoelen. Doe je dat niet, dan schraap je je huid kapot met de afgeschoren haren die in het handscheerapparaatje blijven steken. Vooral baardharen kunnen erg dik, stug, spits en scherp zijn.

– Ga niet met je nagels, naaldjes of pincetten te diep in je huid pulken om een ingegroeide haar te bevrijden of te verwijderen, dat maakt de kans namelijk nog groter op een bacteriële infectie. Zo’n infectie kan weer een extreem pijnlijke steenpuist of haarnestcyste worden.

Final touch

Ingegroeide haartjes ontstaan dus extreem vaak na het scheren van de schaamsteek. Schaamharen zijn namelijk uitzonderlijk dik en krullerig, waardoor ze gemakkelijker naar binnen groeien en/of blijven steken bij het naar buiten groeien. Epileren, waxen veroorzaakt sneller en meer ingegroeide haartjes dan iedere andere ontharingsmethode. Dat komt doordat je het merendeel van de haartjs volledig verwijdert.

Deze haartjes moeten zodoende van binnenuit opnieuw door het huidoppervlak breken. Tijdens dit groeiproces kan een haartje gemakkelijk onderhuids blijven steken en onder je huidoppervlak blijven doorgroeien. Ook zullen er door het ruwe trekken een groot aantal haren ‘slordig’ afbreken onder het huidoppervlak, wat de ingroei van haren bevordert.