Een Gezond gebit

De manier waarop mensen het gebit onderhouden is sinds mensenheugenis in verandering geweest. Waar de neanderthaler zich amper bewust was van zijn gebit zijn er tegenwoordig vele inzichten op het gebied van tandheelkunde die bijgedragen aan een gezond gebit. Maar tot welke adviezen leiden deze inzichten en welke artikelen zijn er verkrijgbaar voor de verzorging van de mond? Hierover meer!


Interdentale reiniging

Interdentale reiniging is een aanvulling op het gewone poetsen. Met interdentaal reinigen reinig je tussen de tanden en kiezen. Met alleen het gebruik van een tandenborstel bereik je namelijk niet alle plaatsen in de mond. Gelukkig zijn er verschillende interdentale hulpmiddelen die u daarbij helpen, zoals:

Mondwater

Mondwater ondersteunt de dagelijkse mondhygiëne. Het wordt gebruikt als aanvulling bij het tanden poetsen. Ze kunnen het poetsen niet vervangen.

Flossen

Flossen is het reinigen tussen je tanden en kiezen met middel van een flossdraad. Tussen je tanden ontstaat dus ook plaque, met als gevolg ontstoken tandvlees en gaatjes in tanden en kiezen.

Ragers

Ragers zijn kleine borsteltjes die de grotere interdentale ruimtes schoon maken. Ze bestaan in verschillende vormen en dikten. Om de tandplak goed te verwijderen, moet de rager met enige moeite tussen de tanden en kiezen doorgaan. Hoe groter de ruimte tussen de tanden en kiezen, hoe groter dus de rager. Bij hele grote ruimten kun je meerdere ragers bundelen tot een bosje en zo tussen de tanden en kiezen doorhalen.

Elektrisch poetsen

Voordelen

Elektrisch poetsen is effectiever in het voorkomen van tandbederf of cariës. Je verwijdert met elektrisch poetsen veel beter het tandplak van je tanden. Daarnaast zijn de lastige plekken goed te bereiken vergeleken met normaal poetsen.

Goed gebruik van de elektrische tandenborstel

Beweeg de borstelkop van de elektrische tandenborstel van tand naar tand en doe dit niet te snel. Het is niet nodig om met de borstelkop op de tanden te drukken, zoals bij een gewone tandenborstel. Zorg er dus voor dat een elektrische tandenborstel het dus al doet en dat jij de borstel alleen maar van plek naar plek hoeft te bewegen.

Bestel hier opzettandenborstels en opzetstukjes voor de elektrische tandenborstel.

De Oral B Vitality Precision Clean verwijdert tot twee keer meer tandplak dan een normale handtandenborstel. Door de oscillerende bewegingen reinigt deze borstel de tanden optimaal en verwijdert plak voor een schoon gebit en gezond tandvlees en voorkomt zo gingivitis.

De Oral-B PRO 6000 is werkelijk een aanwinst voor iedere badkamer! De voordelen van deze Elektrische Tandenborstel:

• Krachtigste 3D-reiniginssysteem van Oral-B
• Biedt 6 verschillende poetsstanden
• Met handige poetsdruksensor die oplicht wanneer u te hard drukt
• Eerste tandenborstel met Bluetooth 4.0 technologie; met Oral-B App te synchroniseren!
• Geleverd met nieuwste CrossAction opzetborstel
• Verwijdert tot 100% meer tandplak dan een handtandenborstel

Tanden poetsen
Goede tandenborstel

Een goede tandenborstel is belangrijk en moet aan een aantal punten voldoen.
• Om het tandvlees niet te beschadigen moeten de nylonharen afgerond zijn.
• Om beschadiging van het tandvlees te voorkomen moeten de haren zacht zijn.
• De haren moeten dicht op elkaar staan.
• De grootte van de borstel is een persoonlijke voorkeur. Sommige personen houden van een grote borstelkop en andere van een kleine, maar houd er wel rekening mee dar je met een kleine borstelkop makkelijker bij de moeilijke plaatsen van de mond komt, zoals de achterste kiezen.

Je kunt ook elektrisch tanden poetsen en voor deze borstel gelden dezelfde adviezen. Als je goed je tanden poetst dan slijt de borstel ook. Na twee maanden kan je de tandenborstel vervangen.

Goede tandpasta

Tandpasta is belangrijk en niet te missen voor een gezond gebit, maar deze moet het liefst wel lekker smaken. Op de markt zijn er veel soorten tandpasta. Er zijn tandpasta’s om tanden witter te maken, voor gevoelige tanden, tegen tandsteen en zo zijn er nog meer voorbeelden. maar welke tandpasta is nu de beste? Uit onderzoek van de consumentenbond (januari 2014) kwam Prodent Cool Mint als beste uit de test naar voren.

Gebruik geen schurende tandpasta, geen agressieve tandpasta en geen schurende middelen om de tanden witter te maken. Dit tast het tandglazuur aan en is bijzonder slecht voor het gebit.

Hoe vaak en wanneer tanden poetsen voor een gezond gebit?

Tanden poetsen doe je twee keer per dag, maar sommige mensen doen dit zelfs drie keer per dag. De eerste keer poets je je tanden na het ontbijt. De tweede keer doe je vlak voor het slapen gaan. Zo voorkom je bijvoorbeeld een slechte adem, dat er etensresten tussen je tanden blijven zitten en hierdoor ontstaan er minder snel gaatjes.