Beste tandpasta

Met een goede mondhygiëne hou je je tanden, kiezen en tandvlees gezond. Om dit goed gezond te houden moet je dagelijks je tanden poetsen. Om je tanden het best te kunnen poetsen heb je de juiste tandpasta nodig. Welke soorten tandpasta’s zijn er allemaal? En wat is volgens jou de beste tandpasta? Lees hier meer over in dit blogbericht.

Tandpasta

Tandpasta zorgt er voor dat je tanden gereinigd worden. Door het schuurmiddel in de tandpasta worden je tanden glad gemaakt. Tandplak heeft minder kans om aan het glazuur vast te plakken. Hierdoor zullen er minder infecties en gaatjes ontstaan. Daarnaast bevat tandpasta fluoride. Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur van je tanden sterker wordt, waardoor er minder snel gaatjes ontstaan. Door tandpasta krijg je ook een frisse smaak in je mond. Tandpasta’s zijn er in verschillende soorten.

Soorten tandpasta

Fluortandpasta

Fluoride is een natuurlijk stof, die de tanden en kiezen steviger maakt. Bij een juiste hoeveelheid helpt het tegen gaatjes in tanden en kiezen. Fluoride concentreert zich in groeiende botten en de zich ontwikkelende tanden van kinderen. Het helpt bij het verharden van het tandglazuur op het melkgebit en volwassen tanden voordat ze doorkomen.

Bestel hier de fluortandpasta die helpt tegen je gaatjes in tanden en kiezen

Gevoelig tandvlees

Tandpasta voor tandvleesproblemen bevat meestal tinfluoride in plaats van het natriumfluoride in andere tandpasta’s. Tinfluoride speelt een rol bij het voorkomen van tandvleesontsteking.

Peuter en kleuter

Een kindertandpasta bevat minder fluoride dan een volwassentandpasta. Het is namelijk schadelijk als je teveel fluoride binnenkrijgt. Als een kind veel tandpasta snoept, kan het zogenaamde ‘zebratanden’ krijgen. Gevlekte en gestreepte tanden, ook wel ‘tandfluorose’ genoemd. Het kan bij inname van een hele tube zelfs leiden tot een ernstige vergiftiging.

Koop hier een peutertandpasta voor uw peuter of kleuter

Whitening

Whitening tandpasta is de tandpasta voor wittere tanden. De kans op slijtage van het tandvlees en het glazuur is groot. Je kan dit voorkomen om deze tandpasta maximaal een of twee maal per week te gebruiken en daarnaast de rest van de week met een tandpasta die fluor bevat te poetsen. Niet iedereen krijgt wittere tanden van de whitening tandpasta’s. Als de kleur van je tanden een probleem vormt, is het beter de verschillende mogelijkheden van witten/bleken met de tandarts of mondhygiënist te bespreken.

Voor wittere tanden bestel hier een whitening tandpasta!

Antitandsteen tandpasta

De antitandsteentandpasta’s op de Nederlandse markt bevatten als werkzame stof natriumpyrofosfaat. Het gebruik van deze tandpasta’s vermindert de vorming van tandsteen met 30 tot 50 procent. Omdat fluoride dit echter juist stimuleert, is onderzocht of de beschermende werking van fluoridetandpasta niet wordt onderdrukt door pyrofosfaat, maar dit is niet uit klinisch onderzoek gebleken. Soms kunnen antitandsteentandpasta’s de tandhalzen gevoeliger maken. Er is nog onvoldoende duidelijkheid of antitandsteentandpasta’s de ontwikkeling van tanden en kiezen remmen. Vooralsnog wordt het afgeraden om kinderen deze tandpasta’s te laten gebruiken.