Zijn sulfaten slecht voor je haar?

We horen en lezen overal dat sulfaten schadelijk zijn voor het haar en dat je beter producten kunt kopen zonder deze stoffen. U weet misschien niet precies wat sulfaten zijn en waarom ze schadelijk kunnen zijn. In deze blog vertellen we je precies wat het is en of het echt zo slecht is voor je haar als velen beweren. 

Wat zijn sulfaten en wat bevatten ze? 

Sulfaten zijn ingrediënten die vaak aan haarproducten worden toegevoegd, vooral aan shampoos. Sulfaat bestaat uit het zure residu van zwavelzuur en zijn zouten. Dit zijn krachtige reinigers die onder andere je shampoo en tandpasta laten schuimen. U kunt het ook op het etiket identificeren als Sodium Lauryl Sulfate (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLES). 

Sulfaten bestaan ​​uit 2 delen: 

  • In olie oplosbare delen die aan het haar kleven. 
  • Wateroplosbare onderdelen die ervoor zorgen dat vuil oplost in water en  wordt  weggespoeld. 

Sulfaten zijn er in verschillende gradaties: van mild tot zeer agressief. Hoe agressiever de sulfaten, hoe meer ze reinigen en vet verwijderen. 

Waarom vermijden? 

Sulfaten doen hun werk goed als reiniger. Eigenlijk een beetje te goed. Maar wie wil er niet dat zijn haar zo fris en schoon mogelijk is? De agressiviteit van  sulfaten kan huidirritatie veroorz

aken. Dat laatste gebeurt vooral als je een gevoelige huid hebt. Sulfaten reinigen soms zo intens dat ze ook de natuurlijke olielaag oplossen, waardoor uitdroging en irritatie ontstaat. U kunt bijvoorbeeld last hebben van de volgende problemen: geïrriteerde en droge hoofdhuid, haar dat snel vet wordt, droog haar, kroezen of vervaagde haarkleur. In ieder geval raden we aan om sulfaatvrije shampoos te gebruiken voor een gevoelige hoofdhuid. 

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom er nog steeds sulfaten in veel haarproducten worden gebruikt. Dit komt omdat deze reinigers vaak voordeliger zijn en veel schuim veroorzaken. Dit schuimeffect geeft veel mensen een heel schoon gevoel. 

Wat zijn de voor- en nadelen van sulfaten? 

Hoewel veel mensen overstappen op sulfaatvrije shampoos, houdt niet  iedereen ervan. Sulfaten hebben  zowel voor- als nadelen. 

De voordelen:

  • Reinigt
  • Schuimt fijn
  • Verspreid makkelijk door het haar
  • Goedkoper
  • Ontvet

De nadelen:

  • Uitdroging
  • Irritatie
  • Niet zo goed voor het milieu

Onze favoriete sulfaatvrije shampoos

Wil jij graag een sulfaatvrije shampoo proberen, maar weet je niet zo goed welke shampoo bij jouw haartype past? Hieronder zetten wij een aantal van onze favoriete sulfaatvrije shampoos neer:

Andrelon Perfecte Krul Shampoo – 300 ml

Love Beauty and Planet Shampoo Happy and Hydrated

Love Beauty & Planet Shampoo Hope & Repair Sulfaatvrij – 400 ml

(Sulfaatvrije) shampoos op voordeeldrogisterij.nl

Shampoos (met én zonder sulfaten) bestel je het voordeligst en snelst op voordeeldrogisterij.nl. Bestel je voor 21:00 uur? Dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden!