Weerstand verhogen

We krijgen in ons leven regelmatig te maken met infecties. Het lichaam reageert op indringers, zoals virussen, die de gezondheid kunnen bedreigen. De weerstand is in feite een functie van ons afweersysteem. Dit afweersysteem beschermt ons tegen de bedreigingen van buitenaf. Soms heeft de weerstand er moeite mee om deze bedreigingen te beschermen. Wat zijn nou de gevolgen van een lage weerstand? En hoe hou je de weerstand nou in de goede staat?

Welke factoren verlagen de weerstand?

Een verlagende weerstand komt niet zomaar, er zijn factoren die de verlaagde weerstand veroorzaken. De volgende factoren kunnen invloed hebben op de weerstand:

– Medicatie;
– Ziekte;
– Slechte voeding;
– Slaaptekort;
– Stress;

Het is belangrijk om de weerstand op peil te houden vanwege de gevolgen van een vermindere weerstand.

Gevolgen van een verminderde weerstand

Bij een verminderde weerstand is de kans op infecties groter. Je kan hierdoor bijvoorbeeld sneller vatbaar zijn voor de griep of een verkoudheid. Bij een lagere weerstand kunnen de infecties heftiger aankomen dan bij een normale weerstand. In de herfst en winter is dit het grootste geval en wordt er meer aandacht gegeven aan de weerstand.




Waarom is er zoveel aandacht voor de weerstand in de winter?

Dit heeft er  vooral mee te maken dat in de winter de kans om een virus, bijvoorbeeld verkoudheid of griep, op te lopen groter is. Oorzaken hiervoor zijn:

– Door de kou kunnen virussen langer overleven
– De droge lucht en de kou kunnen een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies – van de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen
– Tijdens de winter verblijven mensen dichter op elkaar waardoor er een overdracht van virussen en bacteriën is.’

De weerstand verhogen

Om er voor te zorgen dat de weerstand niet daalt, zijn de volgende punten van belang om de weerstand op peil te houden:

– Goede, gezonde voeding;
– Slik vitaminesupplementen;
– Neem voldoende rust en verminder de stress;
– Hygiëne, vooral goed je handen wassen;
– Zorg voor voldoende beweging.

weerstand-bij-kinderen