Wat te doen tegen acne

Acne behoort tot een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Toch is het bestrijden van acne vaak lastig en kan het ook een grote impact hebben op het zelfvertrouwen. Veel mensen met acne weten dat het een hardnekkig verschijnsel wat niet zomaar wegtrekt bij het aanschaffen van een crème. Om het probleem aan te pakken in het noodzakelijk om te begrijpen wat acne is en hoe u aan kunt sluiten hierop. Graag informeert Drogistblog u over
– het verschijnsel en de oorzaak van acne
– wat u kunt doen om acne tegen te gaan

Wat is acne?

Simpel geplaatst is acne een ontsteking op de huid. Acne kan voorkomen in verschillende verschijningsvormen zoals puisten, pukkels, zwarte mee-eters, rode vlekken, huidschilfers met hele droge of vette huid. Acne kan voorkomen op de schouders, armen, nek en gezicht. Bij acne is je huid overgevoelig en snel geïrriteerd. Het is een teken dat er zich een probleem voordoet in het lichaam. Veel mensen denken dat dit alleen maar wat rode bultjes zijn die na een aantal dagen vanzelf weer weggaan. Je hoort/ziet erg veel verschillende reclames dat acne m.b.v. een zalfje en crème zo is opgelost.
Mensen die echter te maken hebt met acne, weten dat dit in de meeste gevallen niet zo is. Voordat een verschijnsel als acne bestreden kan worden is het noodzakelijk om te weten wat acne nu precies is.

Oorzaak van acne

De grondoorzaak van acne is hormonaal. Ook genetische aanleg lijkt een rol te spelen. Acne wordt veroorzaakt door een verstopping in de talgklieren. Talg functioneert als een olie-achtige stof die de huid soepel houdt en daarbij bescherming biedt tegen uitdroging. Elke talgklier heeft een opening, de porie. Hierdoor kan de talg naar buiten. Normaal gaat dit proces prima zolang de talgklieren alle noodzakelijk voedingsstoffen binnenkrijgt om goed en optimaal te functioneren. Maar wanneer de pubertijd eraan begint te komen raakt dit proces op de verstoord. Door de aanmaak van meer de leeftijdsgebonden androgene hormonen gaan de talgklieren groeien en meer talg aanmaken. Tegelijkertijd gaat de huid tijdens de pubertijd sneller afschilferen. Door een mengsel van dode huidcellen en talg gaat er een prop vormen in het afvoerkanaal van de talgklier. Er ontstaat zo een talgopeenhoping onder de huid. Doordat de hormonen dus anders beginnen te werken raakt het “talgkliersysteem” verstopt en krijgen bijna alle pubers en ook volwassenen te maken met de zogenaamde ‘’jeugdpuistjes’’.
Acne of jeugdpuistjes komen het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. Niet alleen tieners hebben last van acne maar zelfs de volwassenen hebben er last van. Acne komt voor bij 85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar. Mensen met acne hebben veelal een vette/glimmende huid.

Wat helpt tegen Acne

Aangezien de hormonen de belangrijkste oorzaak zijn bij het ontstaan van acne, is het lastig om te bestrijden. Er zijn echter wel een aantal tips, afraders en medicijnen die bijdragen aan de vermindering van acne.

Tips tegen acne

• Gezond leven is bevorderend voor een gezonde huid. Een evenwichtig dieet met vooral veel fruit en water en rook niet. Neem daarbij voldoende nachtrust.
• Make-up op basis van vet of olie is niet goed op een huid met acne Gebruik bij voorkeur make-up op waterbasis.
• Tweemaal per dag schoonmaken van de huid. Gebruik lauwwarm water en een pH-neutrale zeep (wastablet of emulsie).
• Het krabben, peuteren of uitknijpen van acne kan ontstekingen en littekens veroorzaken. Laat de witte comedonen en grote puisten met rust. Je mag alleen mee-eters (zwarte comedonen) en rijpe puistjes uitknijpen. Neem dan eerst een warme douche of leg er een vochtig kompres op. Dan gaan de poriën open.
• Bezoek gerust eens een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut. Daar kun je o.a. advies krijgen over verantwoord uitknijpen. Ook er zijn behandelingen die een gunstig effect hebben op acne.
• Zonlicht kan helpen tegen de ontstekingen van acne, vooral in een droog klimaat. Vochtige warmte heeft een  minder gunstig effect.

Wat maakt acne juist erger?

Onderstaand een overzicht van invloeden die acne bevorderen en verergeren.
• het gebruik van spiersterkende middelen (anabole steroïden);
• de huidige anticonceptiepil. Als jeugdpuistjes of acne erger worden is het verstandig om over te stappen op een andere pil.
• de ontstane irritatie door het uitknijpen of peuteren, maar ook door de wrijving die een kinband of brommerhelm geeft.
• het eerder vermelde cosmetica op oliebasis;
• te veel wassen
• een combinatie van vochtige warmte en UV-licht;
• menstruatie en zwangerschap;
• hebben van stress;
• sommige chemische stoffen, zoals vetten, teerproducten, en bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en insecten.




Medicijnen tegen acne

Bij het raadplegen van medicijnen tegen acne is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. Een aantal van onderstaande medicijnen tegen acne zijn alleen op recept verkrijgbaar. Daarnaast kan de huisarts uw een passend medicijn voorschrijven wat aansluit bij uw mate van acne.
Benzoylperoxide gel
Benzoylperoxide gel zorgt voor een verweking van de buitenste huidlaag en vermindert de overmatige groei hiervan. Op deze manier voorkomt het dat de poriën zich verstoppen. Zo Het vermindert bovendien de groei van de acnebacterie waardoor de puistjes en pukkels afnemen.

Antibiotica

Mocht de bovenstaande behandeling niet voldoende helpen, kan er een lotion of gel met antibiotica worden voorgeschreven. Deze antibiotica zorgen voor een remming van de groei bij acne-bacteriën en de daarbij horende verschijnselen als ontstekingen, pukkels of puisten.
Omdat deze antibiotica opereren in het hele lichaam werken zij aanzienlijk sterker dan anti biotica die op de huid wordt gebruikt.

Antischimmel-middelen

Anti schimmel middelen kunnen ook gebruikt worden mits het in combinatie met andere medicijnen tegen acne wordt gebruikt, zoals benzoylperoxide huidgel. Een bekend voorbeeld is miconazol op de huid.

Anticonceptiepil

De vrouwelijke hormonen kunnen voor een vermindering van de talg aanmaak in het lichaam zorgen. Het effect kan per pil weliswaar verschillen. Mocht de huidige anticonceptiepil niet bijdragen aan de vermindering van acne, dan kan er ook gekozen worden voor een ander type pil.

Als alternatief kan ook gekozen worden voor een pil met anti-androgeenhormonen. Deze pil werkt gewoon als anticonceptiepil en remt ook de talgproductie. Het is niet bewezen dat deze beter zou werken dan een andere anticonceptiepil. Voorbeeld van een pil met anti-androgeenhormonen is cyproteronacetaat in combinatie met ethinylestradiol in de vorm van anticonceptiepil.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur weekt het bovenste laagje van de huid los en voorkomt zo dat de poriën verstoppen. Ook remt het de groei van de acnebacterie. Hierdoor nemen de puistjes en pukkeltjes af.

Retinoïden

Retinoïden beïnvloeden de groei en de rijping van huidcellen. De huidcellen laten daardoor los en hopen zich niet op in de poriën. De poriën raken hierdoor minder snel verstopt. Retinoïden verminderen ook de talgproductie en remmen ontstekingen.
Ze mogen niet door zwangere vrouwen worden gebruikt, omdat ze schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen die zwanger kunnen worden, moeten tijdens het gebruik en tot en met een maand na stoppen van het gebruik 2 vormen van een betrouwbare anticonceptie gebruiken, bijvoorbeeld de pil en condooms.
Retinoïden worden gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen. Voorbeelden zijn tretinoïne op de huid en isotretinoïne om in te nemen.