Vitamine D

Ieder mens heeft Vitamine D nodig om sterke botten en tanden te krijgen. Om een goede hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen zijn zonlicht en een goede voeding erg belangrijk, maar sommige mensen hebben toch extra Vitamine D nodig.

Risicogroepen die extra vitamine D nodig hebben zijn:

Kinderen
Ouderen
Zwangere vrouwen
Mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen
Mensen met een getinte huidskleur

Waarom is Vitamine D zo belangrijk?

Je hele leven lang heb je vitamine D nodig voor sterke tanden en botten. Dankzij deze vitamine worden mineralen zoals fosfor en calcium goed opgenomen uit de voeding, en worden deze mineralen vastgelegd in botten en tanden.

Een voldoende hoeveelheid Vitamine D is voor kinderen erg belangrijk, omdat dit helpt om rachitis(botaandoening) te voorkomen. Bij volwassenen is Vitamine D nodig om botontkalking en zwakke, pijnlijke botten te voorkomen. Een tekort aan Vitamine D kan uiteindelijk leiden tot zwakke spieren en spierkrampen. Wanneer er genoeg Vitamine D en calcium in het lichaam wordt opgenomen krijgen ouderen minder vaak last van botontkalking, hebben ze een beter evenwicht en vermindert de kans op vallen, zo wordt ook de kans op botbreuken flink verminderd.
Vitamine D in de zon

Wanneer je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt krijg je normaal gesproken alle vitamines en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft. Maar dat geldt niet altijd voor Vitamine D. Het is namelijk zo dat Vitamine D geen echte vitamine is, want het is een stof die je lichaam zelf ook aanmaakt. Je lichaam maakt Vitamine D aan wanneer er zonlicht op de huid schijnt. Om een tekort tegen te gaan is het dus belangrijk om genoeg zonlicht op je huid te krijgen.

Vitamine D in voeding

Vitamine D komt voor in dierlijke producten zoals, vette vis. Haring, makreel en zalm zijn hier goede voorbeelden van. Ook zit er in lever, vlees, eieren en melkproducten Vitamine D, maar dit is een veel minder grote hoeveelheid dan dat er bij dierlijke producten in zit. Daarom wordt er in Nederland ook vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadmargarine.

Vitamine D supplementen

Voor mensen die extra vitamine D nodig hebben  bestaan er supplementen. Dankzij deze supplementen krijgen deze mensen toch de aanbevolen hoeveelheid vitamine D binnen. Zo wordt de kans op een tekort enorm verkleind.

Klik hier voor de meest voordelige voedingssupplementen