Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Je herkent het vast wel: je wilt zwanger worden, en dan hoop je natuurlijk dat je niet ongesteld wordt. Je wilt het allerliefst gelijk een zwangerschapstest doen. Maar toch is het belangrijk dat je deze zwangerschapstest niet te vroeg doet. In dit blog wordt duidelijk wanneer je het best de test kunt doen.

Je kunt het best testen als je één dag of meer overtijd bent. Het HCG-hormoon in je urine is heel belangrijk. Daar reageert de zwangerschapstest namelijk op. Het zit namelijk zo: als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine. Op het moment dat je echt overtijd bent, zit er genoeg HCG om de uitslag van de test positief te laten zijn.
Eigenlijk is de zwangerschapstest betrouwbaar vanaf de eerste dag van je menstruatie. Het is alleen slimmer om een beetje langer te wachten met het doen van de test. Dit om een verkeerde positieve- of negatieve uitslag te voorkomen.
Sommige mensen adviseren je om ’s ochtends de zwangerschapstest uit te voeren. Maar waarom adviseren zij dit? Dat is omdat in ochtendurine altijd het meeste HCG-hormoon zit.
 

Is een vroege zwangerschapstest betrouwbaar?

Op het moment dat de uitkomst van je vroege zwangerschapstest positief is, dan is het voor %99+ zeker dat er een kind op komst is. Maar de uitkomst kan ook negatief zijn. Dan is de uitslag minder betrouwbaar. Dit kan door meerdere punten worden veroorzaakt. Oorzaken kunnen zijn dat het meer tijd kost voordat de vrucht zich innestelt. Ook kan het komen door het feit dat iedere vrouw in een ander tempo het zwangerschapshormoon produceert.
Onze tip is om als de uitkomst negatief is, hem na een paar dagen nog een keer te doen. Een week wachten is nog beter.

Bestel zwangerschapstesten voordelig!