Tips tegen stress

Tips tegen stress

Stress is een veel voorkomend verschijnsel bij de alledaagse mens. Stress kan een verslechtering van het functioneren tot gevolg hebben, leiden tot meer prikkelbaarheid en wellicht hoe gelukkig je bent. Hoe verminder ik stress? Hoe kan ik stress het beste voorkomen? Door de tips tegen stress op te volgen, kan je stress verminderen of zelfs voorkomen.

Vrije tijd

Plan je vrije tijd een paar dagen van te voren. Ga leuke dingen doen met vrienden.  Door met vrienden af te spreken heb je een afspraak staan die je niet makkelijk af kan zeggen, hierdoor ga je toch naar de afspraak toe.

Je kan ook alleen dingen doen die je leuk vindt, denk aan bijvoorbeeld een spelletje op de computer, puzzelen of uitwaaien met de hond in het bos.

Gezond eten en sporten

Stress maakt het lichaam erg moe, na het werk is het dan ook logisch dat er geen puf meer is om nog leuke dingen te doen. Vaak eindigt het dan tot een pizza op te bank of een retourtje snackbar. Op dat moment lijkt het de ideale oplossing, maar op de lange termijn vergroot het de stress. Sporten vergroot het energievermogen.

In het begin is het even wennen om meer te gaan bewegen, een tip  is om met iemand anders te gaan sporten. Met iemand anders sporten vergroot je het motivatie gevoel. Na het sporten mag je trots zijn op jezelf!

Probeer het wel een tijd vol te houden, 1 keer gezond eten en sporten geeft bijna geen resultaat.
Alles in eigen hand

In de stress periode denk je vaak aan het woordje ‘moeten’. Het lijkt alsof mensen in je omgeving veel van je verwachten. Iedereen kan de werkzaamheden oppakken, je bent niet onmisbaar in de omgeving. In de stressperiode hebben mensen het vaak niet door dat niet de andere zijn waarvan je veel moet doen, maar van jezelf. Pas de doelen aan die je hebt zodat ze haalbaar, streef naar succes.

Als je in de werkomgeving veel moet doen en je kunt het niet meer aan, dan is het aanbevolen om met de leidinggevende in overleg te gaan. In het overleg kunnen de taken meer verdeeld worden zodat de stress verminderd.

Schrap activiteiten

Vaak denken mensen dat je zwak bent, als je besluit minder te gaan werken. Dit is niet zo, uw baas heeft meer aan werknemers die goed in hun vel zitten, dan iemand die veel stress heeft. Door objectief te kijken naar de werkzaamheden die uitgevoerd moeten kijken, kan je misschien wat van de lijst schrappen.

In de thuissituatie kunnen ook dingen veranderen. Door meer de taken te laten doen, heeft u minder aan uw hoofd als u thuis komt. Doordat er minder werkzaamheden thuis zijn, heb je meer vrije tijd, deze tijd kan opgevuld worden met dingen die leuk vindt om te doen.

Matig koffie, alcohol, slaapmiddelen en sigaretten

Deze populaire producten laten je denken dat je minder gestrest voelt, dit is echter niet zo. De stoffen zoals nicotine en cafeïne die in tabak en koffie zitten zorgen ervoor dat je lichaam meer spanning gaat voelen, uiteindelijk werkt het tegendraads.

Alcohol en slaapmiddelen helpen je om sneller in slaap te brengen, hierdoor krijg je een minder gezonde slaap. Een gezond slaap heb je nodig om alle activiteiten en indrukken van de dag te verwerken. Bij een combinatie van deze twee worden de effecten veel groter.

Grenzen en planning

Zeg niet overal ‘ja’ op, stel grenzen. Door grenzen te stellen heb je minder last van stress. Als je niet meteen een keuze kan maken of je het wilt of niet, vraag bedenktijd.

Begin elke avond met het maken van een planning en takenlijst voor morgen. Schrijf op wat je die dag moet doen, dit geeft je een rustig gevoel en je weet wat je kan verwachten de volgende morgen. Indien je nog wat verzint in, schrijf dit meteen op. Door dit meteen op te schrijven en een datum er aan te koppelen, denk je er niet steeds aan.