Mondwater, spoelen, goed, slecht, mond, verzorging, smaak, gebit, tanden, gezond

Tandvleesontsteking en spoelen – een goed idee?

Wat is de relatie tussen tandvleesontsteking en spoelen? Is het goed om te spoelen en zo ja, kan ik dan ook mondwater gebruiken? Wellicht heeft u op dit moment tandvleesontsteking en wilt u natuurlijk de beste behandeling voor uw gebit. Behoort spoelen met mondwater of water tot zo’n passende behandeling? Graag informeren wij u hierover.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking is zeer ernstig aandoening aan het tandvlees, waarbij het tandvlees erg rood en opgezwollen is en los rond je tanden en kiezen ligt. Gezond tandvlees is namelijk roze en ligt stevig om je gebit. U merkt bij een ontsteking dat tijdens het poetsen het tandvlees begint te bloeden, en een pijnlijk gevoel geeft bij uw tanden. Het slechte tandvlees wordt donker rood en begint te irriteren. Dat komt doordat er teveel tandplak rond de tandhalzen zit of er is sprake van verminderde mondhygiëne.

Spoelingen met mondwater

Het is gebruikelijk om mondwater te gebruiken bij een tandvleesontsteking omdat je dan de ‘slechte’ bacteriën verwijderd en daardoor het tandvlees weer langzaam kan genezen. Het is niet gebruikelijk om het meerdere keren op een dag te spoelen met mondwater. Beperk het tot eén keer per dag of om de dag te gebruiken. Met behulp van mondwater zullen bacteriën worden verwijderd, dat is juist de bedoeling om het tandvlees weer te laten genezen.
Spoelingen met water

Tijdens een tandvleesontsteking kunt uw spoelen met kraanwater, om bijvoorbeeld de tandpasta te verwijderen. Het is wel handig om het niet door te slikken. Bij een tandvleesontsteking kan koud kraanwater erg gevoelig zijn helemaal net na het tandenpoetsen en daarbij bloedend tandvlees heeft. Het is beste is om een beetje water te spoelen en meteen weer uit te spugen om zo ook het bloed uit uw mond te verwijderen.

Het spoelen met kraanwater gebeurd vaak na het tandenpoetsen. Over het algemeen is dit gezond en kan het eigenlijk altijd omdat je ook water drinkt uit de kraan. Maar er is altijd een mogelijkheid dat er paar bacteriën weer in uw mond terecht komen. Het beste is om uw mond te spoelen met water maar niet door te slikken.

Tandvleesontsteking voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Om tandvleesontsteking te voorkomen is het belangrijkste dat uw elke dag minimaal twee keer uw tanden poetst op een uitgebreide manier. Het is goed te behandelen en te voorkomen. Een tandarts of mondhygiënist kan uw tandvlees grondig schoonmaken. Bij een tandvleesontsteking kunnen er namelijk bacteriën voorkomen die steeds opnieuw voor ontstekingen zorgen. Er zijn een aantal methodes om uw mond gezond te houden,

  • Gebruik maken van flossen om zo plekken te bereiken die met een tandenborstel lastig zijn.
  • Gebruik maken van ragertjes, tandenstokers zo komt uw beter tussen tandvlees en kiezen om nog beter het tandplak te verwijderen.
  • Spoelingen met water/ mondwater om zo bacteriën te bereiken die je met een tandenborstel niet verwijderd.

Gebitsverzorging

Een complete verzorging van het gebit staat uit regelmatig uw tanden te poetsen, flossen en stoken. Op deze manieren haalt u het vuil uit de mond en geeft de bacteriën geen kans om gaatjes te veroorzaken in het gebit. Maar krijgen alle plekken in het gebit wel genoeg aandacht als we terugvallen op deze dagelijkse ochtendrituelen? Biedt mondwater hierin nog enige toegevoegde waarde?

Een goede mondverzorging leidt tot een beter en fijne mondgezondheid, maar met alleen tanden poetsen, stoken en flossen bereikt uw niet altijd optimaal alle plekjes in uw gebit. Tegenwoordig gebruiken mensen ook nog eens mondwater, om er zo zeker van te zijn dat ze hun hele mond goed gereinigd hebben. In de meeste mondwater zitten helaas twijfelachtige ingrediënten die schade aan kunnen brengen aan de gezondheid van je mond.

Tandenstokers, tandpasta, tandenborstels, floss, mondwater

Tandenstokers, floss en ragers; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/tanden-stokers-flos-en-ragers

Tandpasta; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/tand-pasta

Tandenborstels; https://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/tanden-borstels

Mondwaterhttps://www.voordeeldrogisterij.nl/mooi-en-verzorgd/mond-verzorging/mondwater-en-spray