Een les in stress

Vaak doen we er goed aan om stoom af te blazen. Zelfs beter is het om deze stoom voor te zijn en stress te verminderen. Maar wat is stress eigenlijk en hoeveel stress is gezond? Hierover meer!

Wat is stress

Stress is een normale spanning. Er is altijd een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Deze spanning zorgt er voor dat het lichaam klaar is voor actie. Wanneer er teveel spanning aanwezig is, leidt dit tot klachten. Dit wordt vaak stress genoemd.

Bij stress maakt het lichaam zich klaar om te vechten of te vluchten. De hersens geven een signaal af waardoor het lichaam adrenaline aanmaakt. Als het lichaam adrenaline aanmaakt, gaat het hart sneller kloppen, de ademhaling gaat sneller en de spieren spannen zich aan. Er gaat meer zuurstof bloed naar het hart en spieren en minder naar het spijsverteringskanaal.  Op die manier kun je optimaal reageren op het gene wat je moet doen. Als het gevaar niet geweken is, maakt het lichaam ook Cortisol aan, dit is een ander stresshormoon dat je paraat houdt.
De effecten zijn normaal gesproken van korte duur, waarna het lichaam even tijd nodig heeft om zich te herstellen. Als de stress te lang aanhoudt, kun je overspannen raken of een burnout krijgen.

Soorten stress

Er bestaan drie soorten stress: spannende stress, frustrerende stress en schadelijke stress.

* Spannende stress is een positieve vorm van stress. Het helpt om goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. Dit kan variëren van een sollicitatiegesprek of een voetbalwedstrijd.
* Frustreerde stress treedt op onder omstandigheden die frustraties oproepen, zoals in de file staan of een collega die niet goed zijn werkzaamheden uitvoert.
* Schadelijke stress is de ernstigste soort van alle drie. Deze ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer meer werk moet doen dan mogelijk is, als iemand gepest wordt of na een traumatische ervaring, als bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare. Deze laatste twee soorten stress moeten niet te lang duren. Als die spanning blijft aanhouden en het lichaam niet terugkeert naar een zogenaamd rustniveau, spreken we van een chronische stress.

Oorzaken van stress

Veel verschillende situaties kunnen stress veroorzaken. Een hoge werkdruk is een vrij bekend voorbeeld, maar ook ziekte of overlijden van een bekende kan voor veel stress zorgen. Toch is niet iedereen even gevoelig voor stress. Dit heeft te maken met de balans tussen de draagkracht die je hebt en de draaglast die je te verduren krijgt. Als je een hoge draagkracht hebt, kun je meer of grotere stressvolle situaties aan dan iemand die een lage draagkracht heeft.

Hoeveel stress heeft u?

Stressprofiel

Als u wilt weten of u een hoog stressprofiel heeft dan is de Stressprofieltest iets voor u. Deze test is  eenvoudig af te nemen en haalt de hormoonbepaling uit het speeksel. De test is pijnloos, niet-invasief en kan op elke gewenst tijdtip en op elke plek afgenomen worden, in tegenstelling tot een bloedanalyse.

Verminderen

Er zijn verschillende manieren om te ontspannen, maak uw hoofd leeg en laat het lichaam tot rust komen. Deze methodes hebben veel tijdrovende of onprettige procedures. In plaats daarvan kunt u ontspannen in de meest rustgevende, vertrouwde omgeving, namelijk in uw eigen huis.

Aromaverstuiver

De verstuivers van Voordeeldrogisterij zorgen ervoor dat u een aangenamere geur in huis heeft. De verstuiver ment de  aromadruppels met water, waarna de verstuiver ervoor zorgt dat het geurwater verneveld en verspreid wordt door uw gehele huis. Doordat u uw eigen gekozen geur in de omgeving ruikt, voelt u zich prettiger en kan het de stress verminderen.
U kunt de verstuiver overal gebruiken, op uw slaapkamer, woonkamer, keuken, badkamer of zelfs op uw werk.

Anti stress Acupr Body Massage Mattison

Het massageapparaat van Voordeeldrogisterij.nl heeft vier massagekoppen en kan met de hand worden gebruikt. Dit massageapparaat kan ervoor zorgen dat uw stress verminderd. Dit massageapparaat is makkelijk in gebruik.