Steeds meer ouderen met drankprobleem

Het afgelopen jaar is het aantal alcoholisten boven de 55 jaar gestegen. Steeds meer ouderen hebben een drankprobleem. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van voorlopige berekeningen van het Trimbos-instituut. Trimbos geeft aan dat er sprake is van probleemdrinkers sprake als er meer dan 14 glazen alcohol per week worden genuttigd (vrouwen) of meer dan 21 (mannen).

Vergrijzing

De toename van het aantal alcoholisten boven de 55 jaar komt door de vergrijzing, denkt Rob Bovens, lector verslavingspreventie aan de Hogeschool Windesheim. Veel gepensioneerde hebben veel vrije tijd en hierdoor is er meer tijd voor sociale gelegenheden bij bijvoorbeeld sportverenigingen of zoals buurtbarbecues en die gaan gepaard met alcoholgebruik.

Negatieve gevolgen

Effect van alcohol op hersenen
Bij een lange periode veel alcohol drinken, kan dit langetermijn gevolgen hebben, zoals hersenbeschadeging. Korsakov Syndroom is hier een bekend voorbeeld van. Bij dit type hersenbeschadiging treden er geheugenproblemen en vaak verwaarlozing van het uiterlijk op. Bij het Korsakov Syndroom is de hersenschade blijvend en progressief.
Alcoholvergiftiging
Bij een alcoholvergiftiging is er sprake van teveel alcohol in het bloed, hierdoor kan je bewusteloos raken of zelfs in coma belanden. Onder de jongeren is alcoholvergiftiging een steeds groter wordend probleem. Een ernstige alcoholvergiftiging is op het moment zelf zeer gevaarlijk: de alcohol kan je zenuwstelsel verdoven en daardoor de ademhaling stokken.

Effect van alcohol op hart- en bloedvaten
Bij overmatig alcoholgebruik kan er een negatief langetermijn effect op het hart ontstaan. Je kunt last krijgen van een hoge bloeddruk, hartritmestroornissen of hersenbloedingen.

Alcoholgebruik meten

Liever een bewuste drinker? Voor het stellen van duidelijke grenzen omtrent het alcoholgebruik kan er gebruik worden gemaakt van een digitale alcoholtester. De alcoholtesters analyseren het alcoholpercentage in het bloed waardoor u bewuster alcohol kan nuttigen.

Bestel hier Alcoholtesters die het resultaat geven van het alcoholpercentage in het bloed.