figuurcorrigerend ondergoed en shapewear

Shapewear en figuurcorrigerende ondergoed – van A tot Z

De afgelopen jaren is de populariteit van figuurcorrigerend ondergoed, tegenwoordig ook steeds vaker ‘shapewear’ genoemd, enorm toegenomen. Voor bijna iedere lichaamsbouw en kledingwens zijn er tal van diverse soorten corrigerende kledingstukken die elk in soort en werking verschillen. Maar wat zijn die verschillen precies? En waar hoor je bij het gebruik en aanschaf van corrigerende ondergoed op te letten? Drogistblog maakt je maar al te graag wegwijs in de verschillende soorten shapeware en figuurcorrigerend ondergoed.

Wat is shapewear?

Shapewear (ook wel Figuurcorrigerend ondergoed genoemd) is ondergoed dat het lichaam van de drager (gedurende een bepaalde periode) aanspant of aanduwt zodat het een wenselijk resultaat geeft. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat je graag wilt shapen, zijn er verschillende producten te koop. Effectieve shapewear zorgt ervoor dat een jurk of kledingstuk perfect staat en dat je je buik, benen, billen of armen (een lichte) optimaal naar voren komen.

Wat zijn de voordelen van shapewear?

Naast dat shapewear zorgt voor meer zelfvertrouwen zijn geeft het ook de volgende resultaten.

  • Geeft direct resultaat en maakt je op de juiste plaatsen slanker
  • Strijkt hobbels en bobbels glad
  • Voor een platte buik en mooie taille
  • Billen en borsten worden gelift en gevormd
  • Maakt cellulitis onzichtbaar
  • Zorgt ervoor dat je ondergoed niet zichtbaar is onder je kleding
  • Zorgt voor steun in de rug
  • Ademt goed

Verder zijn shapewear en figuurcorrigerend ondergoed in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.
Shapewear onder de vrouwen

Onder de Nederlandse vrouwen draagt 43% geregeld corrigerend ondergoed. Het is daarbij verre van een bijzonder verschijnsel. Shapewear verschilt verder in toepassing, afhangende van leeftijd en gewenste lichaamsvorm.

Reden voor shapewear

De belangrijkste reden waarom vrouwen shapewear dragen, is om hun buik platter te laten lijken. Maar liefst 67 procent geeft aan wel eens ondergoed te dragen dat speciaal bedoeld is om de buik te corrigeren. Dit blijkt uit onderzoek van GFK, in opdracht van Textilia, onder tweeduizend vrouwen.

Naast het corrigeren van de buik, dragen veel vrouwen shapewear om de vorm van hun borsten te verbeteren (23%) of om hun heupen slanker te laten lijken (21%). Opvallend is dat vrouwen uit het noorden van Nederland relatief vaker ondergoed dragen om de bovenbenen er slanker uit te laten zien, dan vrouwen uit andere delen van het land.

Leeftijd en shapewear

Bij jongeren is vooral de push-up bh in trek. Vrouwen vanaf 30 jaar en ouder kiezen juist eerder voor corrigerend ondergoed die de buik platter doen lijken. Shapewear om de bovenbenen te corrigeren, is in deze leeftijdscategorie niet populair. Vrouwen vanaf 30 jaar of ouder hebben een voorkeur voor shapewear die heupen, billen en bovenbenen corrigeren. Meer dan de helft van alle ondervraagde vrouwen geeft aan dit wel eens te dragen.

Vrouwen die jonger zijn dan dertig jaar dragen relatief vaker shapewear om de vorm van hun borsten mooier te laten lijken, dan oudere vrouwen. Het zijn vooral meisjes in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar en vrouwen tussen de 20 en de 29 jaar die ervoor kiezen om een voorgevormde of een push-up bh te dragen.

Kledingadvies shapewear

De meeste soorten corrigerend ondergoed zijn ontwikkeld om één of twee specifieke ‘probleemzones’ aan te pakken. Andere soorten corrigerend ondergoed shapen juist het volledige silhouet. Afhankelijk van je wensen zijn sommige soorten corrigerend ondergoed dus geschikter dan andere. De meest voorkomende wensen en bijpassende soorten corrigerend zijn hieronder terug te vinden.

Slankere benen
Kies een corrigerend broekje uit met pijpjes of een corrigerende jurk.
Slankere billen  
Selecteer een corrigerende body of corrigerend broekje met extra versteviging op de billen.
Lovehandles verbergen
Bijna alle shapewear is hiervoor geschikt!
Plattere buik  
Bijna alle shapewear is geschikt! Heb je een “hoge buik”? Ga dan voor shapewear met een hoge taille of schouderbandjes.
Gladde rug
Kies een corrigerende body, jurk of top met brede schouderbanden of een hoge rug.
Slankere heupen
Kies een corrigerend broekje, body of jurk
Slankere taille  
Kies een corrigerende body of jurk, of een corrigerend broekje met een hoge taille.
Volledig silhouet corrigeren
Kies een corrigerende body met pijpjes of een corrigerende jurk.

Kies de juiste shapewear

Tips voor het dragen van shapewear

De tips hieronder kunnen je behoeden voor een verkeerde koop, daarnaast zijn er belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van shapewear en figuur corrigerende ondergoed.

Juiste maat kiezen
Veel vrouwen zijn in de veronderstelling dat ze corrigerend ondergoed in één of meerdere maten kleiner moeten kopen dan ze gewoonlijk dragen. Dit is echter een fabeltje! Corrigerend ondergoed kun je het beste in je reguliere maat kopen. Bij twijfel tussen twee maten koop je zelfs beter de grotere maat. Dat is om te voorkomen dat de randjes in de huid snijden of gaan omrollen.

Scherpe voorwerpen
Let er daarnaast op dat je scherpe voorwerpen als ringen, armbanden en horloges afdoet voordat je je corrigerende ondergoed aantrekt om beschadigingen te voorkomen. Wees ook voorzichtig met lange nagels.

Aantrekken shapewear
Stap bij het aantrekken altijd ín het product in plaats van het over je hoofd aan te doen, dat geldt óók bij hemdjes en jurkjes. Het is niet alleen makkelijker, maar versterkt tevens het “slimming” effect van de shapewear. Let op: sommige producten hebben een sierrand. Trek hier niet aan bij het aantrekken, want dan kan deze afscheuren.

Maak er geen gewoonte
Ondergoed dat alles gladstrijkt kan best geschikt zijn voor een bijzondere gelegenheid, maar probeer het niet elke dag te dragen. Heel wat mensen gebruiken corrigerend ondergoed o.a. als steuntje in de rug voor een goede houding, maar het is belangrijk om je spieren zelf aan het werk te zetten Dagelijkse shapewear aantrekken en urenlang zitten met een corrigerende onderbroek is geen goed idee. Kies ook altijd voor lingerie die past en dus absoluut niet in de huid snijdt of je in je bewegingen beperkt.

Typen shapewear

Shapewear bestaat er in verschillende soorten die elk op eigen manier ondersteuning geven aan het lichaam. Bepaalde shapewear maakt de buik plat, andere geven vorm aan het gehele lichaam. Het accent kan ook liggen in de verbetering van de bloedsomloop of vermindering van cellulitis.

Steunkleding

Deze kledingstukken oefenen druk uit, vernauwen uitgezette aderen, verminderen de pijn en helpen bij zware benen. Deze kledingstukken zijn bedoeld voor verlichting en comfort. Lanaform Beautyshape geven op slimme wijze invulling hieraan.

Bodyforming

Van deze kledingstukken slankt u niet af, maar ze hebben een omhullend effect. Hierdoor ziet het silhouet er meteen slanker uitziet. Ze kunnen gedragen worden om ontsierende vetrolletjes te verbergen. Ze hebben alleen een esthetisch effect. Slim’lift jeans zorgt er voor dat het lichaam er slanker en strakker uit ziet, terwijl normale leggings juist behoorlijk tekenen.

Afslankkleding
Afslankende kleding maakt gebruik van de bewegingen die het lichaam creëert om cellulitis te voorkomen en te verwijderen door op een samenhangende manier een voortdurende micromassage te combineren met extra warmte en vocht. De uitwisselingen tussen de cellen worden ook bevorderd. Deze afslankende kleding heeft meestal een samenstelling dat bestaat uit meerdere lagen: polyester, polyamide, elasthaan, latex, katoen.
De volgende afslankbroeken- en leggings zijn bedoeld om cellulitis aan te pakken.

Lanaform Mass & Slim Legging
Afslankbroek Lanaform Classic Line
Lanaform Cosmetex afslank legging
Lanaform Action Afslankbroek
Lanaform Legging (Fuseau)

Afvallen door te zweten

Door te zweten verliest u gewicht. Deze afslankbroeken maken gebruik van een bepaalde samenstelling van textiel om snel gewicht te verliezen. Met deze broeken worden giftige stoffen geëlimineerd terwijl de huid gezuiverd en gevormd wordt.

Hot Shaper Sportbroek

Power Shaper Sportbroek

Wees tevreden met jezelf

Het klinkt harstikke mooi om met figuurcorrigerend ondergoed en andere shapewear een strak lichaam te krijgen. Toch berusten de vele promotie uitingen niet op waarheid. In reclames worden natuurlijk altijd slanke modellen gebruikt, terwijl dit niet reëel is! Je ziet wel duidelijk verschil bij het dragen van figuurcorrigerend ondergoed, maar het effect zal altijd beperkt blijven. figuurcorrigerende ondergoed en andere shapewear kunnen er wel voor zorgen dat je net wat meer zelfvertrouwen krijgt en daardoor lekkerder in je vel zit, maar wees vooral ook tevreden met jezelf!

Meer aansluitende kleding?

Plak bh online bestellen