oorzaken haaruitval bij vrouwen

Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Geregeld komt het voor dat vrouwen een haarspecialist bezoeken in verband met klachten die betrekking hebben met haaruitval. Het zwaartepunt hierin ligt tussen de leeftijdscategorie van 30 tot 45 jaar bij vrouwen. Maar ook jongere vrouwen kunnen in aanraking komen met deze klacht. De vraag hierbij is of de maatschappij meer op uiterlijk is gericht en dat vrouwen daarom eerder een haarspecialist bezoeken? Of dat er meer factoren aanwezig zijn die haaruitval veroorzaken? De oorzaken achter haarverlies zijn vaak ernstiger als de klacht zelf. Het is daarom verstandig om de oorzaak aan te pakken voordat er gekozen wordt voor een behandeling. Maar wat zijn nou oorzakelijke factoren voor haaruitval bij vrouwen? U leest het hieronder.

Stress

Intense stress, veroorzaakt door heftige gebeurtenissen, kan leiden tot haarverlies. Door intense stress stoppen vele haren met groeien. Haren komen zo versneld in een soort rustfase waarna de haren massaal uitvallen. Na de periode van stress zullen de haren weer gewoon gaan groeien, wat dus niet kaalheid tot gevolg heeft.

Diëten

Bij diëten kan het voorkomen dat het lichaam een tekort aan bepaalde voedingstoffen (zoals ijzer en vitamine B) krijgt. Dit kan leiden tot haarverlies! Het is erg belangrijk dat er bij diëten gevarieerd gegeten wordt zodat het lichaam de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. IJzer is voor vrouwen een hele belangrijke stof omdat vrouwen veel bloed (wat ijzer bevat) verliezen tijdens de menstruatie. Een tekort aan ijzer is een hele bekende oorzaak van haaruitval bij vrouwen. Een gebrek aan vitaminen en mineralen kan makkelijk worden aangevuld met Centrum Compleet Multivitaminen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat vrouwen een dikkere bos haar krijgen. Dit ligt aan de oestrogeenspiegels, die blijven hoog en daardoor blijft de groeifase langer duren. Na een bevalling dalen de oestrogeenspiegels weer, veel van het haar komt in een rustfase en valt uit. Dit haarverlies begint enkele maanden na een bevalling en stopt na ongeveer een half jaar. Dze oorzaak van haaruitval kan een jaar duren.
Roken

Roken is erg slecht voor de gezondheid en kan ook invloed hebben op de haargroei. Rook vermindert de doorbloeding in de huid (ook richting de haarwortels). Dit kan haaruitval veroorzaken.

Zon

De zon kan ook impact hebben op haar. Uv-straling net als voor de huid ook slecht voor het haar. Vaak komen er mensen na een vakantie op het spreekuur met de klacht van haarverlies. Dit kan enkele weken tot maanden aanhouden. De zon brengt haar tot een piekmoment qua groei en dit leidt tot een sterkere haargroei drie tot vier maanden later.

Hormonen

Als hormonen niet in evenwicht zijn kan dit haarverlies veroorzaken. De hormoonspiegel van vrouwen daalt sterk als de menopauze nadert, hierdoor kan haarverlies komen. Anticonceptiepillen, zwangerschap of operaties aan de eierstokken/baarmoeder kunnen leiden tot haaruitval.

Medicijnen

Medicijnen kunnen haaruitval als mogelijke bijwerking hebben. Dit zijn medicijnen als bloedverdunners, antidepressiva en cholesterolverlagers.

Schildklierafwijking

Een te traag en snel werkende schildklier kan haarverlies veroorzaken. Met de juiste medicijnen kan een schildklierafwijking echter goed worden behandeld.

Erfelijke oorzaak

Een erfelijke oorzaak kan haarverlies veroorzaken, dit wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd. Ongeveer 15% van de vrouwen onder de 40 jaar heeft dit als oorzaak. Zonder ingrijpen kan dit blijvend worden, vaak begint het als de midden scheiding breder wordt. Het haar wordt hierna dunner, wat bijvoorbeeld te merken is aan de paardenstaart. Vaak valt dit bij jonge vrouwen snel op, ondanks de kapper en huisarts vaak beweren dat dit niet erg is. De vrouw heeft immers toch genoeg haar.