Luizen zijn vervelend, maar hoe behandel je ze?

Kinderen, maar ook volwassenen hebben af en toe last van luizen. Kinderen lopen ze snel op school op. Als een vriendje, vriendinnetje of klasgenootje luizen heeft is het al snel ook voor u een probleem. De luizen springen snel over en hechten zich vooral op schoon haar. Vervelend voor uw kindje, want die heeft de hele dag jeuk, maar ook voor u en de rest van uw gezin. Wanneer één persoon uit het gezin er last van heeft is het zaak zo snel mogelijk te handelen, voordat de luizen zich verspreiden.

Er zijn tegenwoordig steeds meer verschillende manieren van behandelen. Vroeger werd vaak azijn gebruikt om de haren te wassen, maar de onaangename geur en het prikken in de ogen kwamen daar dan ook bij kijken. Hieronder vindt u de behandelmethoden voor uw gezin.

Luizenshampoo

Luizenshampoo is de meest bekende en meest gebruikte manier om luizen snel en eenvoudig te behandelen. De luizenshampoo heeft ingrediënten die de luizen losmaken van het haar en hardnekkig tegengaan, terwijl de shampoo zacht is voor de huid. Behandelt in één of meerdere behandelingen, afhankelijk van de shampoo.

Crème / wax

De luizenwax is een stylingsproduct wat elke dag gebruikt kan worden. De wax is normale haarwax, maar met een extra die luizen voorkomt. Daarnaast remt het de groei van de luizen, zodat ze zich minder snel vermeerderen.
Een luizencrème is conditioner voor na de behandeling met luizenshampoo. De luizenshampoo verwijdert de luizen en neten in het haar, maar soms blijven er wel eens wat achter. De crèmespoeling zorgt dat alle achtergebleven luizen en neten ook verwijderd worden en het haar lekker zacht en doorkambaar wordt.
Luizenlotion

Een luizenlotion kan in het haar gespoten worden en werkt verstikkend voor de luizen. De luizen worden gedood in één behandeling. Verstandig is de behandeling na aangegeven tijd nogmaals te behandelen om de uitgenomen neten ook te doden. Een behandeling met luizenlotion heeft een korte inwerktijd en werkt effectief tegen luizen.

Luizenspray

Een luizenspray werkt preventief of als behandeling. De foam werkt als behandeling tegen luizen en haalt elke luis en neet eenvoudig weg. De luizenspray werkt preventief en is vooral handig als bekend is dat er ergens in uw omgeving luizen voorkomen.

Luizenkam

Een luizenkam is gemaakt om het haar door te kammen en te kijken of er zich op het hoofd luizen voordoen. De kam kan handmatig of elektrisch werken en kamt eenvoudig luizen en neten uit het haar. U kunt zo direct kijken of er (nog) luizen in het haar aanwezig zijn. Uitkammen met deze kam is niet de meest effectieve manier van behandelen, maar kan als extra werken.

Luizencape

Eenluizencape is eveneens preventie. De cape kan over de jas heen gehangen worden en voorkomt dat luizen op de jas van u of uw kind terecht kan komen. Vooral op school bij uw kind is er grote kans dat luizen in de jas van iemand anders zitten en overspringen naar de jas van uw kind. De jassen hangen allemaal dicht op elkaar en worden elke keer verwisseld van plek, waardoor overbrengen van luizen extra makkelijk is. De luizencape laat de luizen niet tot uw of uw kinds jas komen en zorgt dat de luizen niet overspringen.