Kan ik alcohol drinken terwijl ik borstvoeding geef?

Tijdens de zwangerschap drinken moeders geen alcohol, maar hoe zit dit na de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding? Op internet staan verschillende adviezen over alcoholgebruik en borstvoeding, maar wat is nu juist?

Hoe snel verdwijnt alcohol uit je lichaam?

U kunt wel tientallen redenen opnoemen waarom uw baby borstvoeding verdient. Maar hoe zit het met uzelf? Verdient u nog een glaasje wijn ter ontspanning? Of drinkt u geen wijntje, omdat het in uw moedermelk komt en mogelijk schade kan brengen aan uw baby?

Het is bekend dat ons lichaam alcohol afbreekt, dus het drinken van een wijntje moet mogelijk zijn, na een zorgvuldige planning. Maar wanneer bent u weer helemaal nuchter? Is het na 2 uur? Misschien wel 3 uur? Heeft u hiervoor gegeten? Hoe laat en hoeveel heeft u gedronken? De snelheid van het afbreken van alcohol in uw lichaam, is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Sommige moeders denken ten onrechte dat het geen kwaad kan om borstvoeding te geven na slechts een alcoholisch drankje. Echter ongeveer 2% van de alcohol die de moeder nuttigt, zal in haar bloedbaan terecht komen en dus ook in haar moedermelk. Omdat elk persoon een andere stofwisseling heeft, varieert de tijd voordat de alcohol het lichaam en de moedermelk verlaten heeft. Alcohol in de moedermelk is niet onafbreekbaar en kolven versnelt het proces niet om de alcohol uit je systeem te krijgen.
wijnNa verloop van tijd zal je lichaam vanzelf de alcohol uit je moedermelk afbreken, maar de enige manier om zeker te zijn dat de alcohol is verdwenen, is het testen van je moedermelk. Het op gevoel nagaan van intoxicatie is een onnauwkeurige indicator om te bepalen of er nog alcohol aanwezig is in de moedermelk.

Voorbeeld 1: Een vrouw van 59 kg die drie alcoholische drankjes achter elkaar nuttigt, heeft gemiddeld 5 uur en 33 minuten nodig, voordat er geen alcohol meer in haar moedermelk aanwezig is. Dit is gemeten vanaf het moment dat ze begint te drinken. Een vrouw van 70 kg heeft 5 uur en 5 minuten nodig voor dezelfde hoeveelheid alcohol.

Voorbeeld 2: Een vrouw van 84 kg die twee alcoholische drankjes drinkt om 20:00 uur, heeft gemiddeld 3 uur en 4 minuten nodig, voordat er geen alcohol meer in haar moedermelk aanwezig is.

Bij deze voorbeelden is er geen rekening gehouden met andere factoren als de gesteldheid, snelheid van consumeren, lichaamsomvang, aanwezigheid van voedsel in de maag en de snelheid waarmee alcohol in het lichaam afgebroken wordt.

Milkscreen

milkscreenAfgaan op uw gevoel is dus een onnauwkeurige indicator. De beste manier is om daadwerkelijk te testen of uw moedermelk alcohol bevat. Twee moeders in Amerika bedachten hier een oplossing voor: Milkscreen. Met 1 druppel moedermelk die je op een strip doet kun je zien of er alcohol aanwezig is in uw moedermelk. Milkscreen is in Amerika al een succesvol product en is nu in Nederland verkrijgbaar. Dit product geeft in slechts twee minuten weer of er alcohol boven een bepaalde marge in uw moedermelk aanwezig is.

Milkscreen is een eenvoudige en betrouwbare thuistest om de aanwezigheid van alcohol in moedermelk op te sporen en detecteert alcohol van 0,13 promille (13.1 mg/dl) of hoger in moedermelk.

Milkscreen is een consumentenproduct en niet bestemd om te worden gebruikt bij de preventie, diagnose of behandeling van alcohol-intoxicatie of vergiftiging of andere medisch-gerelateerde aandoeningen bij vrouwen of zogende baby’s.

Borstvoeding en alcohol combineren kan, maar dan wel veilig: gebruik Milkscreen

Bestel Milkscreen nu bij Voordeeldrogisterij.nl

Reviews over de Milkscreentest

“Een van de dingen waar ik me zorgen over maakte tijdens de borstvoeding, was of ik in staat was om aan tafel van een glas wijn te kunnen genieten of een cocktail met vrienden te kunnen drinken, zonder nadelige gevolgen voor mijn baby. Ik wilde vrij genieten van een drankje en me geen zorgen hoeven te maken over de vraag of de alcohol mijn systeem had verlaten voor de volgende voeding. Ik herinner me nog dat ik precies twee uur zat te wachten na het nuttigen van een drankje, om vervolgens borstvoeding te geven. Ik had namelijk gehoord dat mijn lichaam twee uur de tijd nodig had om de alcohol af te breken. Dan waren er nog andere periodes waarbij ik moest ‘pompen en dumpen’, omdat ik niet zeker was of er nog alcohol in mijn systeem was. Ik zou dan mijn baby voeden met een fles melk die ik eerder die dag gekolfd had of al in de vriezer had bewaard. Ik deed er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn melk niet bedorven was.

Toen hoorde ik over Milkscreen, een thuistester die in twee minuten detecteert of er alcohol in de moedermelk zit – Dit heb ik gezien bij de reality tv show “Kourtney and Khloe Take Miami,” toen Kourtney de strips gebruikte om haar melk te testen. Mijn man noemt het de “boobie breathalyzer.” Dat maakt me aan het lachen als ik het hardop zeg.

Ik hef het glas op ter ere van Julie Jumonville, uitvinder van de Milkscreen! Serieus, wat een geweldig idee! Borstvoedende mama’s hoeven zich niet schuldig te voelen of zorgen te maken over het genot van een glas wijn als ze dat willen. “- Mommy Beta