Hoe kies je de juiste kleur foundation?

Het vinden van de juiste kleur foundation is nog lang niet gemakkelijk. Niet alleen moet je een soort foundation kiezen. Zo heb je vloeibare foundation in een flesje, je hebt compact crème, compact poeder, maar ook minerale poeder foundation en stick foundation. Als je dan eenmaal de soort foundation hebt gekozen dan moet je je bezig gaan houden met de kleur. Want welke kleur is nu eigenlijk perfect voor jouw huidskleur? 

Welke ondertoon heb jij?

Je hebt vast wel eens gehoord over de ‘gele of roze ondertoon’ van de huid. De meeste foundation kleuren zijn onderverdeeld in kleurgroepen. Deze zijn vaak warm of koel. De meeste drogisterij foundations zijn wat geler, en dus warmer. Terwijl duurdere merken vaak ook foundations met een roze en koelere ondertoon verkopen. Maar welke kleur foundation moet je hebben, en welke kleur huid heb jij eigenlijk?

blog foundation

Hoe kom je er achter welke ondertoon jij hebt? Dat is simpel. Je test dit door eens kleding met een koele kleur en een warme kleur, bijvoorbeeld oranje en donkerblauw bij je gezicht te houden. En? Welke kleur benadrukt jouw positieve kant beter? Bij welke kleur lijkt jouw gezicht warmer en gezonder? Als dit oranje is dan heb je een warme ondertoon. Bij de donkerblauwe ondertoon heb je een koele ondertoon.

Let op! De truc is dus juist dat als je een warme ondertoon hebt, dat je een koele ondertoon foundation moet kopen en andersom geldt hetzelfde! Voor de rest van je make-up en kleding geldt dit trouwens niet. Daarbij kan je gewoon de kleurenreeks aanhouden waarbij je gezicht er het ‘gezondste’ uitziet.


Maar waarom moet je dan precies de andere ondertoon kiezen voor je foundation? Nou dat zit zo: je huid oogt mooi en egaal als je juist een andere kleur kiest. Deze neutraliseert namelijk de ondertoon waardoor je huidskleur ‘gelijkmatig’ wordt door de foundation.

Nu je precies weet welke ondertoon bij jou past is het tijd om op zoek te gaan naar een foundation met deze kleur. Sommige merken laten die zien door een letter voor het kleurnummer. Zo heb je foundations die ‘neutraal’ zijn van ondertoon. Deze worden aangeduid met N1 dit betekent dat dit de lichtste neutrale foundation is waar dat merk over beschikt. Zo heb je ook N6 de donkerste foundation met een neutrale ondertoon, of C1 dit staat dan weer voor cool. Dit is dus een foundation met een koele ondertoon.

Het klinkt nu allemaal erg simpel, maar in de praktijk blijkt dit toch niet altijd zo te zijn. Het blijft bij het vinden van de juiste foundation toch vaak uitproberen, uitproberen, uitproberen!

Wil jij snel jouw nieuwe foundation in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor de Max Factor Colour Adapt Foundation via voordeeldrogsterij.nl.