Voorkomen van tandsteen

Het voorkomen van tandsteen

Voorkomen is beter dan genezen als het gaat om de vorming van tandsteen, waarbij een consequente veelzijdige mondverzorging invulling geeft hieraan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, ook als het gaat om het grote aanbod van mondverzorgingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld de whitening tandpasta die op dit moment erg in trek is. Zoals de naam al doet vermoeden is de whitening tandpasta vooral bedoelt voor de stralende lach. Ons gebit bestaat alleen uit meer dan die stralende lach en heeft ook meer verzorging nodig dan sommige reclames ons doen geloven. Daarom zijn een aantal richtlijnen tegen het ontstaan van tandsteen meer dan welkom!

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat als gevolg van Calcium en Fosfaat die zich met elkaar verbinden en kristallen vormen op de tanden. Vervolgens worden deze kristallen hard binnen de tandplak wat calculus oftewel tandsteen vormt. De tandsteen is alleen te verwijderen door professionals. Dit is de reden waarom tandsteen het beste in een vroeg stadium te behandelen is. De komst van tandsteen wordt ingeluid haar voorganger: tandplak.

Stappen tegen tandplak

Flossen
Twee keer per dag flossen. Flos kan op plaatsen komen waar de tandenborstel dat niet kan en is een belangrijke stap om zelf tandplak te verwijderen.
Mondwater
Mondwater bevat stoffen die het tandplak los kunnen weken.
Tandenstoker
Het gebruik van een tandenstoker kan laatste vuil in onze mond doen verwijderen. Het is belangrijk om etensresten te verwijderen.
Elektrische tandenborstel
Elektrische tandenborstels kunnen de eigenschap hebben om met speciale trillingen tandplak en tandsteen te doen verwijderen.
• Afschrappen
De laatste mogelijkheid tegen tandplak en tandsteen is het afkrabben hiervan. Echter is dit zeer af te raden aangezien dit meer kapot kan maken dan lief is. Het is namelijk mogelijk dat tijdens het krabben glazuur meegekrabt wordt en hiermee de tanden kwetsbaarder maakt tegen gaatjes.
Een tandpasta tegen tandsteen?

Verschillende tandpasta producenten claimen speciale tandpasta te hebben ontwikkeld dat tandsteen bestrijd. Alhoewel de vorming van tandsteen veel beter bestreden kan worden blijkt de verwijdering van tandsteen minder effectief. Grondig poetsen met een fluoride tandpasta is daarbij het meest belangrijk.
Een veilige en makkelijke keuze is al snel gemaakt met de Oral B Pro Expert Multi Bescherming Tandpasta. Hoe cliché dit ook mag klinken, deze gebruik ik zelf ook. Maar bekijk gerust eens verder in het naar andere tandpasta’s tegen tandsteen.

Het verwijderen van tandsteen

Als u eenmaal last heeft van tandsteen, is dit te behandelen. Echter is dit ten zeerste af te raden. Het zelf verwijderen van tandsteen kan grote gevolgen hebben voor het gebit. Tijdens het verwijderen hiervan is de kans erg groot dat de frictie die optreed hierbij de tanden beschadigd en bloot stelt aan andere gevaren. Hiermee wordt het dan ook aangeraden om tandsteen te laten behandelen door een tandarts. De behandeling kan enige tijd in beslag nemen maar hierna is de tandplak geheel verdwenen.