Luier, luiers, voordelig, tips, ouders, baby, wegwerp, verzorging, kindje, kindjes, comfort

Welke luiers passen bij mijn baby?

Alle ouders zitten in het begin van hun ouderschap met dezelfde vraag; welke luiers passen bij mijn baby? Vandaag de dag onderscheiden luiers zich in merk, maat en prijs. Het is daarom het juiste moment om uit te vinden welke luier perfect is voor uw pasgeboren baby. Bent u benieuwd naar de juiste informatie en tips? Lees dan gauw verder. 

Belangrijke aandachtspunten keuze luier

Er zijn een paar verschillende soorten luiers zoals de katoenen wasbare luier en de wegwerpluier. Voor pas beginnende ouders is het lastig om te beslissen welke luier nou precies goed is voor hun baby. Voor welk type luier kies je dan? Voor een deel zal de keuze afhangen van het gebruiksgemak, maar de kosten van de luiers spelen net zo’n belangrijke rol.

Wegwerpluiers

Deze type luiers zijn overal te koop in een enorme variatie van soorten en maten, Luiers voor meisjes en jongens, luierbroekjes voor als je kindje al loopt. Na gebruik gooi je de dichtgevouwen luier direct in een luieremmer. Voor onderweg, of wanneer je kindje dunne ontlasting heeft, zijn wegwerpluiers ontzettend handig. Maar gedurende dagelijks gebruik zitten er wel wat nadelen aan. Door het absorberende vermogen van de wegwerpluiers voelen kindjes niet dat ze nat zijn en zijn daardoor gemiddeld later zindelijk dan kindjes die wasbare luiers om hebben.

Tips voor het gebruiken van wegwerpluiers

• Kies de perfecte maat voor je kind, dat voorkomt doorlekken.
• Verschoon je kindje niet onnodig vaak, dat kan ook flink in de kosten schelen.
• Ga niet op het idee uit van dat A-merken altijd beter zijn dan eigen merken. bij diverse testen zijn huismerken van drogisterijen als beste uit de test gekomen.

Wasbare luiers

Wie bij wasbare luiers nog het ouderwetse beeld voor zich heeft van vierkante lappen stof die met een grote veiligheidsspeld worden vastgezet, denken in de verleden tijd.
Tegenwoordig zijn er katoenen wasbare luiers met klittenband in allerlei kleuren van stretchmateriaal, inclusief een prima pasvorm en comfort die meestal gebruikt worden in combinatie met een los overbroekje.
Er zijn wasbare luiers met drukknoopjes die in maat verstelbaar zijn, deze worden meegroeiluiers genoemd. Wasbare luiers worden vaak nog steeds katoenen luiers genoemd, maar kunnen ook gemaakt zijn van ander materiaal, polyester, rayon, en/of bamboevezel.

Voor extra bescherming en absorptie kun je in de luier nog een inlegger doen van papier of katoen, hierdoor worden de luiers ook minder vies. Deze inleggers laten het vocht door, maar niet de ontlasting waardoor de luier zelf veel minder vies wordt en je deze niet hoeft voor te weken. Doordat de wasbare luiers geen chemische gels of dioxine bevatten zullen ze vaak minder irriterend zijn voor de huid van de baby.

wasbare luiers

Tips voor het gebruik van wasbare luiers

• Wasbare luiers kun je ook vaak tweedehands in kopen, of langer bewaren.
• Was de luiers op 40 graden. Zet vuile luiers in een emmer met koud water bij hevige vlekken maar ook tegen flinke stank.
• Luiers kunnen gewoon mee worden gewassen met de ander gewone was.
• Gebruik geen wasverzachter dat is erg belangrijk, dit sluit de stof af waardoor het katoen minder vocht opneemt.
• Met papieren inlegdoekjes of katoenen nacht inleggers hoef je de luiers minder heet te wassen. Gooi de inlegdoekjes nooit in de wc dat kan tot verstopping zorgen.
Wasbare luiers of wegwerpluiers?

De wasbare luiers voelen vaker zachter aan dan de wegwerpluiers en alhoewel wegwerpluiers ademend zijn kunnen de hydraterende en absorberende chemicaliën irriterend zijn voor de huid van sommige (pasgeboren) baby’s en dus heel vervelend is. Dit is omdat wasbare luiers geen absorberende ingrediënten hebben, daardoor kunnen de billetjes sneller nat aanvoelen. Wanneer het kindje hier uitslag van krijgt, zul je dus vaker moeten verschonen.

Kosten van luiers

De kosten van de luiers zijn sterk afhankelijk van het merk wegwerpluier of het type wasbare luier dat de ouders, en natuurlijk van het aantal keer dat je verschoont. Over het algemeen gezien zijn wegwerpluiers een stuk duurder dan wasbare luiers. Vooral pasgeboren baby’s gebruiken gemiddeld 10 luiers per dag. Gemiddeld heeft een kindje 3-jaar en 2 maanden een luier om. Waarbij kindjes die wasbare luiers dragen vaak eerder zindelijk zijn. Dat buiten beschouwing gelaten ben je in deze periode gemiddeld voor wegwerpluiers totaal €1217 in totaal kwijt en voor wasbare luiers €815. Dat is per maand gerekend rond de €32 voor wegwerpluiers en voor €21 wasbare luiers in de maand.

Om toch op voordelige wijze te profiteren van een wegwerp baby luier raden wij aan om online te bestellen. Grote aantallen zijn dan makkelijker te verkrijgen, waardoor de prijs per luier veel lager uitvalt.

Welke maat voor welk gewicht?

Omdat luiermaten gebaseerd zijn op het gewicht van de baby, kun je de maat het beste bepalen door je kindje te laten wegen. Pasgeboren baby’s worden kort na de geboorte gewogen en een week na de kraamtijd komt het consultatiebureau langs om de baby te wegen. Het is misschien overzichtelijker om de juiste informatie in een schema te verwerken voor extra duidelijkheid. Dit globale overzicht laat zien op welke leeftijd een kindje gemiddeld in een speciaal soort luier past.

Maat Gewicht (KG) Leeftijd
0 1-2 Prematuur
1 2-5 0-1 maand
2 3-6 0-3 maanden
3 4-9 1-8 maanden
3+ 5-10 2-12 maanden
4 7-18 5 maanden – 4 jaar
4+ 9-20 9 maanden – 5 jaar
5 11-25 15 maanden – 7 jaar
5+ 13-27 2-8 jaar
6 Vanaf 15 kg 3 jaar en ouder

Verdere aandachtspunten

Wanneer je als ouders ongeveer weet welke luiermaat je kindje zal hebben op een speciale leeftijd, zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden bij het inkopen van wegwerpluiers. Sommige baby’s reageren bijvoorbeeld allergisch op een speciaal bepaald merk, terwijl ze daar geen last van hebben bij een ander merk. Ook hebben natuurlijk verschillende merken een andere pasvorm, waardoor een bepaald merk misschien niet goed aansluit bij het kindje en er lekkage kan ontstaan. Het kan ook voorkomen dat een merk eerst goed paste bij de baby en ineens niet meer goed aansluit. Het is dus niet handig als je net massaal luiers hebt ingeslagen tijdens een aantrekkelijke aanbieding bijvoorbeeld. Let daarom altijd goed op de juiste maat en een merk dat goed aansluit bij uw (pasgeboren) baby.

Zowel Pampers baby luiers als Sweetcare baby luiers zijn tegen zeer lage prijzen te bestellen op Voordeeldrogisterij?
online bestellen?

Gerelateerde artikelen:

Sweetcare luiers – een ultradunne en voordelige oplossing