haar feiten en fabels

Haar feiten en fabels

Er gaan veel verhalen rond over het haar. Maar welke  verhalen berusten nou op waarheid en welke verhalen zijn gebaseerd op fictie? In dit artikel worden de bekendste feiten en fabels behandeld.

Feiten

Haar kan een maximale lengte bereiken

Een haar heeft een levensduur van tussen de 2 en 7 jaar. Dit is gemiddeld en verschilt dus per persoon. De levensduur van een haar heeft te maken met erfelijke eigenschappen en de omstandigheden waarin de haren groeien.

Invloed koud water

Haar wordt glanzender en minder pluizig door aan het einde van een douche het haar te spoelen met koud water.  Door warm water verliest het haar vocht en hierdoor wordt het droog. Koud water zorgt ervoor dat de buitenste laag van het haar sluit en vocht vasthoudt. Dit maakt het minder wild en glanzender.

Haar groeit sneller in de zomer

Het ligt niet aan de tijd van het haar, maar haar groeit wel sneller als het veel zonlicht krijgt. De zon zorgt ervoor dat je lichaam vitamine A en D aanmaakt, en dit stimuleert de haargroei.

Stress kan zorgen voor haaruitval

Dit kan gebeuren bij extreme spanning. Stress kan de groeicirkel ontregelen en daarnaast kunnen stresshormonen voor haarverlies zorgen. Angst kan er voor zorgen dat vitaminen niet op de goede plek belanden, waardoor haar niet genoeg voedingsstoffen krijgt om te groeien.
Fabels

Haar groeit sneller als het regelmatig wordt geknipt

Vanuit de wortel begint het haar te groeien dus dit kan geen invloed hebben op de groei. Maar door regelmatige knipbeurten lijkt haar wel voller en gezonder!

Bij het eruit trekken van 1 grijze haar komen er 2 voor terug

Per haarzakje groeit er maar één haar dus dit is niet mogelijk. Bij het uittrekken van grijze haren zijn er wel vaak korte uitstekende grijze haren die alleen maar meer opvallen. Grijze haren zijn erg stug qua structuur. Een passende shampoo voor grijs haar is belangrijk voor een goed verzorging hiervan.

Beschadigd haar kan worden hersteld

Het haar dat wij zien is dood materiaal, als dit beschadigd is kan dit niet meer worden hersteld. De enige oplossing is knippen! Wel kunnen producten de beschadiging minder laten opvallen. Dit kan door producten die extra glans toe voegen en het haar zachter maken.

Haar wordt vetter als het vaker wordt gewassen

Dit is een fabel, het haar zelf wordt hierdoor niet vetter. Wel wordt de hoofdhuid gestimuleerd om meer talg aan te maken. Talg is een beschermlaag op de hoofdhuid, hoe meer hier van is hoe ‘vetter’ het haar wordt. Een tijdelijke oplossing tegen vet haar kan ook een droogshampoo zijn. Dit maakt vet haar weer fris zonder een douche beurt.