Een deodorant kiezen: Het verschil tussen Anti-transpirant en Anti-perspirant

Een deodorant kiezen die bij jouw wensen past is vaak nog niet eens zo makkelijk. Er bestaan zoveel verschillende deo’s, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch zijn er maar twee verschillende soorten te koop: anti-transpiranten en anti-perspiranten. Dit maakt de keuze al een stuk makkelijker. In dit blog wordt uitleg gegeven over deze termen , maar eerst een stukje over waarom we nou eigenlijk zweten en hoe het komt dat we gaan stinken.

Waarom zweten we eigenlijk?

Zweten is een natuurlijke reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden. Door te zweten wordt je lichaam bedekt met een dun laagje vocht, door het laagje koel je makkelijker af.
Men produceert ongeveer tussen de 100 en 8000ml zweet op een dag. Hoeveel je zweet, ligt aan je aanleg om te zweten en aan de omstandigheden. Op warme dagen zweet je meer dan op koude dagen. Op dagen dat je een sportieve spanning levert zweet je natuurlijk ook meer dan dat je op je luie gat zit.

Waar komt die stank vandaan?

Waar komt die verschrikkelijke stank nu vandaan? Het zal je misschien verbazen, maar zweet is eigenlijk geurloos. Men heeft twee verschillende zweetklieren: exocriene en apocriene zweetklieren. De exocriene laten je afkoelen, zonder vieze luchtjes te verspreiden. De apocriene zijn wat minder fijn. De apocriene zweetklieren komen pas in ontwikkeling tegen de pubertijd. Ze zitten niet over je hele lichaam, maar alleen op specifieke plaatsen, zoals je anus, tepels en natuurlijk je oksels. Het zweet uit deze klieren wordt aan het huidoppervlak vermengd met bacteriën en die zorgen vervolgens s voor die stank

Anti-transpirant

Je kunt het beste een anti-transpirant deo kiezen als je wat tegen de vieze luchtjes wil doen en niet tegen het zweten op zich. De stank-bacteriën worden voor een deel gedood door de alcohol in de deodorant. Ook is er altijd een geurtje aan deze deo’s toegevoegd door middel van een parfum of door etherische oliën. Als dit geurtje sterk genoeg is, kan het de zweetgeur verdoezelen. Ook al klinkt anti-transpirant zo alsof het je minder doet zweten, in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn.

Anti-perspirant

Een anti-perspirant vermindert je zweetproductie wel. Dit komt door aluminiumzouten die de zweetklieren vernauwen. Aluminiumzouten blijven op je huid liggen en kunnen niet je lichaam binnendringen. Je krijgt er dus geen borstkanker van en ook geen ontstoken zweetklieren. Aluminumzouten kunnen alleen in hoge concentraties huid- en oogirritatie veroorzaken. Deze hoge concentraties zijn echter absoluut niet toegestaan in de EU. Het enige wat wel erg vervelend is aan de hoeveelheid aluminiumzouten in de drogisterijdeo’s, zijn de witte strepen in kleding die ze veroorzaken.

Wat voor soort deo past het beste bij jou?

Voor de beste anti perspirant en anti transpirant varianten kunt u het beste een online bezoek doen bij de deodorant van Voordeeldrogisterij.

Tip: voor overmatig zweten kunt u het beste Odorex Extra Dry Depper als anti perspirant gebruiken

Gerelateerde artikelen:

Anti Perspirant Deo aanbieding – Dé oplossing voor de zomer