Drugsgebruik en zuiverheid van drugs testen

Tegenwoordig komt vrijwel iedereen wel eens in aanraking met drugs. Het is belangrijk een goede voorlichting te hebben gehad, zodat de gevaren ervan duidelijk zijn.

Er zijn verschillende soorten drugs die elk een andere werking op het lichaam en de geest hebben. Hieronder vindt u kort welke drugs gangbaar zijn en wat zij voor effect hebben.

Veel voorkomende drugs en hun effecten

Cannabis (Hasj en Marihuana) – Deze worden gerookt en versterken de gevoelens van de persoon, zowel positief als negatief.

Cocaïne – Wordt vaak gebruikt om beter te presteren. Heeft een oppeppend effect en geeft extra energie, een euforisch gevoel, hogere zelfverzekerdheid en onderdrukt het hongergevoel.

GHB – Lage dosis geeft een roes die bekend is bij overmatig alcoholgebruik. Geeft een vrolijk, kalm en ontspannen gevoel. Er zijn echter ook onaangename effecten, namelijk ademhalingsproblemen, misselijkheid, hartritmestoornissen, diepe slaap (bij hogere dosis) en bewusteloosheid of coma (bij overdosis). GHB is een drugs die vaak in het uitgaansleven gebruikt wordt, zowel vrijwillig als niet vrijwillig. Bij niet-vrijwillige inname wordt er een buisje van de vloeistof in een drankje gegooid.

Heroine – Wordt gemaakt uit morfine en heeft een verdovend effect. Dit kan zowel ingespoten als ingeademd worden. Hierna volgt een hevig gevoel van genot gedurende enkele seconden, wat wordt gevolgd door een roes van 4 tot 6 uur.

Ketamine – Snelwerkend verdovingsmiddel wat ook wordt gebruikt bij chirurgische ingrepen. Het geeft een verdovend effect. Het middel is een dissociatief tripmiddel, wat de geest van het lichaam scheidt. In lage dosis geeft het een dromerige, zweverige roes, maar in hoge dosis kan het een bijna-dood-ervaring.

LSD – Dit is een tripmiddel wat hallucinaties opwekt. De stof versterkt bestaande emoties, waarneming en beleving van tijd en ruimte. Ook gehoor, reuk en gevoel kunnen intenser worden. Gedachten worden vaak als heel helder beschouwd.

Methadon – Vervanging voor heroïne. Zorgt dat heroïneverslaafden zich niet ziek meer hoeven te voelen bij stoppen met het gebruik van heroïne. De stof vermijdt ontwenningsverschijnselen en heeft een langere uitwerkingstijd dan heroïne.

NPS – Nieuwe Psychoactieve Stoffen. Deze worden ook wel SmartDrugs genoemd en zijn meestal synthetisch, maar kunnen ook plantaardig zijn. De stoffen proberen de effecten van illegale drugs te immiteren. Helaas is deze drugssoort nog niet lang in gebruik en kunnen geen duidelijke risico’s vastgesteld worden.

Slaap- en kalmeringsmiddelen – Benzodiapines vertragen de hersenactiviteit en het centrale zenuwstelsel. Men wordt suffer en kan zich minder goed concentreren. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, maar verschillen per persoon. Deze medicijnen zijn zeer verslavend.

Speed – Amfetamines hebben een oppeppende werking en worden meestal gesnoven. Het geeft een gevoel van meer energie in het lichaam en mentaal. Het effect duurt 4 tot 8 uur en put het lichaam uit. De energie komt niet uit het poeder of de pil, maar vergt inzet van het lichaam zelf.

XTC – Dit geeft een opwekkend gevoel en bewustzijnsveranderende effecten. Het wordt omschreven als gelukszalig en tintelend. Men voelt zich energieker, helder en de waarneming van kleuren, geluid en aanraking worden versterkt. Het kan echter op korte termijn zorgen voor oververhitting of uitdroging. Ook zijn hier ‘foute versies’  van op de markt en is nooit zeker of het pilletje zuiver is en de uitwerking heeft die wordt verwacht.

Al deze drugssoorten kunnen voor verslaving zorgen op lange termijn. Daarnaast zijn er tientallen andere risico’s die ze meebrengen op de korte termijn. Ook is het gebruik van drugs, op bepaalde soorten en doseringen na, strafbaar.

Gelukkig zijn er tegenwoordig testen beschikbaar die zowel de zuiverheid van drugs als drugsgebruik kunnen testen.

Zuiverheid drugs testen

Er zijn veel verschillende soorten drugs op de markt, en hier worden ook namaakproducten van gemaakt. De meest bekende versie hiervan is XTC. Regelmatig worden hier ‘slechte pillen’  van op de markt gebracht die nare gevolgen kunnen hebben bij gebruik. Met de drugszuiverheidtesten kunt u eenvoudig testen of er sporen van andere drugs of stoffen aanwezig zijn in het poeder of de pil die u wilt gebruiken. Ook medicijnen kunnen getest worden op het bevatten van drugs.

Drugsgebruik testen

Voor het testen van drugsgebruik zijn er ook verschillende soorten testen. Zo zijn er testen waarbij slechts op een enkele soort drugs getest wordt, maar ook waarbij op een heel scala aan drugs getest wordt. De testen laten zien of iemand drugs gebruikt heeft in een periode die afhankelijk is van de drugssoort. Deze testen werken met urine of speeksel.