Een passende verzorging voor zowel droge als gebarsten lippen

Een passende verzorging voor zowel droge als gebarsten lippen. Lees hier de tips!

Wat te doen tegen droge en gebarsten lippen? De hamvraag bij lippen die droog, gebarsten, schraal zijn of zelfs branderig aanvoelen. Dit artikel maakt duidelijk onderscheid tussen droge lippen en gebarsten lippen zodat je de lippen op een passende manier kan verzorgen. 

Hoe ontstaan droge lippen?

De lippen zijn niet voorzien van talgkliertjes, waardoor deze een natuurlijk beschermend vetlaagje missen. Wel bestaat de opperhuid van de lippen uit eiwitdraden en diverse soorten vetten. Verder is het bovenste laagje van de lippen (het hoornlaagje) zeer dun, waardoor je lippen snel aan uitdroging blootstaan. Een verstoring van de balans levert al vrij snel droge lippen op. De volgende omstandigheden zijn funest voor de lippen:

– chronische ontstekingen;
– langdurige blootstelling aan de zon;
– een lage luchtvochtigheid (‘schraal weer’ en/of langdurig verblijf in centraal verwarmde ruimtes); en
– bovenal de combinatie uitgebreide blootstelling aan UV-straling met droge, koude lucht, zoals je dat op wintersport hebt.

Van droge naar gebarsten lippen

Hoewel lippen op zich zelf al kwetsbaar zijn, zorgen droge lippen weer voor gebarsten of kapotte lippen, waarbij losse velletjes op je lippen ontstaan en soms ook (pijnlijke) kloofjes. Met kapotte lippen bedoelen we lippen die beschadigd zijn. Meestal gebeurt dit door invloeden van buitenaf zoals zonlicht, kou, hitte, wind, droogte of vochtigheid. Je lippen kunnen echter ook kapot gaan als je erop knabbelt of bijt. Kapotte lippen worden gekenmerkt door:

– Droogte & schraalheid
– Wondjes, kloofjes & scheurtjes
– Korstjes & velletjes
– Zere mondhoeken

Er kunnen losse velletjes op je lippen ontstaan als de lippen dus droog of schraal zijn. Lippen zijn kwetsbaar omdat de huid bij de lippen veel dunner is dan de huid op andere delen van ons lichaam. Onze lippen hebben geen natuurlijke beschermlaag met huidvetten en talgkliertjes. En ook geen hoornlaag die voor bescherming zorgt. Daarom is het belangrijk om droge lippen in een “vroeg stadium” te verzorgen.

droge lippen
Hoe gebarsten lippen ontstaan door droge lippen.

 

Tips om droge lippen te verzorgen

1. Lippen hebben voldoende hydratatie nodig

Neem altijd een flesje water mee als je de deur uit gaat en zorg dat je gedurende de hele dag voldoende water drinkt. Op deze manier raken je lippen niet uitgedroogd door een gebrek aan vocht. Water is een van de beste oplossingen om je lippen vochtig en soepel te houden!

2. Mooie lippen krijg je niet door ze met speeksel te bevochtigen

Het is verleidelijk. Met je tong over over je lippen heen gaan als je droge lippen hebt om ze vochtig te maken. Door je lippen met speeksel te bevochtigen, krijg je echter absoluut geen mooie en gezonde lippen! Door veelvuldig met je tong over je lippen te gaan, verwijder je namelijk het beschermlaagje dat op je lippen zit. Daardoor worden je lippen nog droger. Smeer in plaats daarvan regelmatig lipbalsem op je lippen om ze goed te verzorgen, soepel en vochtig te houden en droge lippen te voorkomen.

3. Kies de juiste lipbalsem voor droge lippen

Er zijn heel wat lipbalsems op de markt, maar de een werkt alleen veel beter dan de ander. Veel mensen zijn bekend met Labello, maar pure vaseline is werkt ook goed goed. Als je een lipbalsem koopt, zoek dan een lipbalsem uit die verzorgende ingrediënten heeft zoals bijenwas, sheabutter,vitamine E, amandelolie, jojoba-olie en kokosnootolie. Tijdens de zomer of de wintersport is het aan te raden om verzorgende lippenbalsems met UV-bescherming te gebruiken. Als je lippenbalsem gebruikt, is het ook verstandig om daarnaast de onderliggende oorzaak van droge lippen aan te pakken, zoals onvoldoende luchtvochtigheid.

Dat “reguliere” lippenbalsem verslavend zou zijn of de huid van je lippen zou aantasten, is overigens een fabeltje en berust niet op waarheid.

weleda everon lippenbalsem
Tip: Weleda Everon lippenbalsem staat zeer goed bekend. 

4. Scrub je lippen met regelmaat om ze soepel & mooi te maken

Bij het scrubben van de huid worden de lippen vaak helemaal over het hoofd gezien. Tijdens het scrubben verwijder je de dode cellen van de huid en dat is ook goed voor je lippen. Het is overigens niet de bedoeling dat je voor je lippen dezelfde scrub gebruikt als voor bijvoorbeeld je armen. Er is speciale scrub voor je lippen te verkrijgen. Kijk wel uit: scrub je lippen regelmatig maar ook niet te vaak. Indien je huid erg gevoelig is of je lippen veel kloofjes en scheurtjes bevatten, ga dan voorzichtig te werk en scrub niet meer dan eens per week.

5. Kijk uit voor de zon zodat droge lippen je droge lippen voor bent!

Lippen en zonlicht gaan niet goed samen. Door de zon krijg je heel snel droge lippen. Dit komt mede doordat de huid op je lippen zo dun is. Smeer je lippen tijdens de zomer daarom goed in, bij voorkeur met een speciale lipbalsem voor de warme zonnige dagen.

6. Kijk uit met lipstick

Vooral lipstick die uren blijft zitten droogt je lippen behoorlijk uit. Het feit dat het zo lang blijft zitten is natuurlijk ideaal, maar je lippen zijn er minder bij gebaat. Mocht je toch erg gehecht zijn aan je lipstick, smeer dan eerst een laagje lipbalsem op je lippen alvorens je met lipstick op de lippen aanbrengt. Een andere optie is een lipstick zoeken die je lippen verzorgt in plaats van uitdroogt.

 

7. Voldoende drinken

Zoals bij veel beautyprobleempjes blijft voldoende drinken een vereiste, vooral bij droge lippen. Denk er aan dat je ongeveer anderhalf tot twee liter vocht per dag als richtlijn. Door veel te drinken krijgen je lippen de hydratatie die ze nodig hebben: van binnenuit. Dit kan enorm veel schelen.

Tips tegen droge en gebarsten lippen

1. Smeer je gebarsten lippen in met een lippenbalsem

1. Het makkelijkste is om je lippen te beschermen met een lippenbalsem of vaseline. Smeren helpt je om gebarsten lippen te genezen. Vooral voor het slapengaan en bij het opstaan zijn belangrijke momenten om je lippen met een lippenbalsem of vaseline in te smeren. Voordat je gaat slapen kun je gerust een dikke laag vaseline aanbrengen. Simpele vaseline geeft namelijk de meest intense hydratatie voor de lippen, wat aan te raden is bij extreem droge en gebarsten lippen.

Bepaalde lippenbalsems beloven je lippen ook iets voller te maken. Ingrediënten als menthol, pepermunt of eucalyptus doen je lippen zachtjes opzwellen en tintelen waardoor ze eruit zien alsof je net bent gekust. Het is een mooi en natuurlijk effect, maar als je lippen echt beschadigd en droog zijn, valt het niet aan te raden. De prikkelende bestanddelen gaan je lippen nog meer uitdrogen en irriteren.

2. Maak je kapotte lippen nooit nat met speeksel

De meeste mensen met kapotte lippen maken deze automatisch nat met speeksel. Ze doen dit door met hun tong over de lippen te likken en vervolgens met de lippen over elkaar te wrijven. Het nat maken van je lippen met speeksel houdt ze een poosje soepel, maar op de langere termijn werkt speeksel averechts!

Als je je kapotte lippen nat maakt met speeksel door ze te likken, komen de enzymen die in je speeksel zitten in de plooitjes, kloofjes en wondjes te zitten van je lippen. Deze verteringsenzymen zijn behoorlijk agressief en maken de huid van je lippen verder kapot. Zodoende worden je lippen alleen maar droger, schraler, stugger en pijnlijker. Maak je lippen daarom nooit nat met speeksel.

3. Nooit op je lippen bijten of aan velletjes knabbelen

Er kunnen losse velletjes op je lippen ontstaan als ze droog of schraal zijn.
Ook kan er een kloofje in het midden van je bovenlip of onderlip ontstaan. Een dergelijk kloofje in het midden van je lip ontstaat meestal doordat je te veel door je mond ademt tijdens het slapen.

Zo’n ingescheurde lip heelt erg slecht omdat de plooitjes in het midden van beide lippen continu bewegen tijdens het praten. Uiteindelijk zullen er korstjes en velletjes over het wondje op je lip groeien. Velletjes en korstjes op je lippen laten vanzelf los, dus je hoef ze niet af te bijten.

Als je aan de korstjes op het wondje of kloofje gaat bijten of knabbelen, wordt de schade alleen maar erger. Bovendien kunnen er dan bacteriën in terechtkomen waardoor een bacteriële infectie van je lip kan ontstaan.

4. Zorg voor een vochtige lucht in huis

Een lage luchtvochtigheid is een belangrijke oorzaak van droge en gesprongen lippen (inclusief scheurtjes, kloofjes & barstjes). Als je veel binnen zit, bestaat dan ook de kans dat je lippen schraal, branderig en pijnlijk worden. Als je lippen vooral droog zijn en zeer doen in de ochtend, dan is het uiterst raadzaam om een luchtbevochtiger in je slaapkamer te zetten. Een verwarmde kamer zorgt er namelijk voor dat de lucht erg droog wordt, met als gevolg nog drogere en nog kwetsbaardere lippen.

5. Drink voldoende water gedurende de dag

Hoewel je misschien niet zo snel zou denken dat je met koud winterweer uit kunt drogen, is niets minder waar. Vooral omdat je vergeet te drinken door de koude temperaturen, is het goed mogelijk dat je lichaam te weinig vocht heeft om alle onderdelen voldoende te hydrateren. Drink daarom in kleine slokjes over de gehele dag minimaal een paar glazen water, vooral ook bij koud weer. Smeer dus een keertje extra met je lipbalsem!

Het is sowieso aan te raden je lippen extra goed verzorgen bij koud, guur en winderig weer; de kans op scheurtjes en barstjes is dan namelijk extra groot.

6. Vermijd alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne hebben een licht uitdrogende werking op je huid. Ook je lippen kunnen hierdoor beïnvloed worden. Probeer daarom in zekere mate cafeïne, maar vooral ook alcohol te beperken als je vaak last hebt van droge en/of gesprongen lippen

Gerelateerde artikelen

Wellicht wilt u meer weten over de verzorging van (droge) lippen. U leest het hier!

Het kiezen van de juiste lippenbalsem