Chlamydia: de oorzaak, symptomen en behandeling

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die in Nederland jaarlijks 60.000 keer voorkomt. Zowel mannen als vrouwen zijn vatbaar voor de infectie, maar vooral jonge vrouwen lopen de infectie het meest op.

Het is mogelijk dat de infectie lang onopgemerkt blijft. Helaas kan dit zorgen voor onvruchtbaarheid. Het is dus zaak de symptomen op tijd te herkennen en u te laten behandelen.

 De oorzaak van chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van het geslachtsorgaan en/of de anus. De infectie is erg besmettelijk en dus eenvoudig over te dragen bij onbeschermd seksueel contact.

De symptomen van chlamydia

Chlamydia heeft over het algemeen een incubatietijd van ongeveer 1 dag tot 5 weken. In deze tijd kan de infectie zich verspreiden door het gehele lichaam en verschillende klachten veroorzaken.

Bij een vrouw zijn dit:

1. Toegenomen vaginale afscheiding
2. (chronische) Pijn in de onderbuik
3. Branderig gevoel bij het plassen
4. Pijn bij het vrijen
5. Abnormaal bloedverlies

In de meeste gevallen merken vrouwen weinig van de symptomen van chlamydia en kunnen zo onopgemerkt jaren met de infectie rondlopen.

Wanneer de infectie niet behandeld wordt, kan deze zich uitbreiden naar de eileiders, waar een eileiderontsteking veroorzaakt wordt. Deze ontsteking kan zich vervolgens weer uitbreiden naar het bekkengebied (PID, Pelvic Inflammatory Disease).  Deze ontstekingen kunnen koorts of buikpijn als symptomen hebben.

Wanneer deze ontsteking niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld, kan het leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

Bij een man zijn dit:

1. Last van afscheiding uit de penis
2. Pijn bij het plassen
3. Jeuk, pijn of slijmerige afscheiding bij of uit de anus

Wanneer bij de man de infectie niet op tijd wordt behandeld kan dit ook doorlopen naar ander organen. De infectie kan via de zaadleider in de bijbal terecht komen, wat kan leiden tot bijbalontsteking. Dit gaat vaak gepaard met een pijnlijke, gezwollen balzak. Daarnaast kan u last krijgen van koorts. Ook kan de infectie prostaatontsteking veroorzaken, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden wanneer het niet behandeld wordt.

Thuis, anoniem en zelf testen op chlamydia

Het is gelukkig eenvoudig na te kijken of u inderdaad chlamydia heeft opgelopen. Dit kunt u testen door een thuistest uit te voeren. Hiervoor bieden wij de Chlamydia thuistest voor vrouwen met directe uitslag, het testpakket met directe uitslag of het labtestpakket voor mannen of voor vrouwen voor.

De testen die hier worden aangeboden zijn 100% anoniem en worden in een anonieme verpakking verstuurd. Dit houdt in: een doosje zonder naam van de webshop erop.

De testen die op meerdere drugssoorten testen zijn labtesten. Deze dient u uit te voeren en op te sturen naar het lab. Dit is eveneens volledig anoniem. In de verpakking zit een kaartje met code. Na vijf werkdagen krijgt u een e-mail dat u de uitslag kunt bekijken. Met de code op het kaartje logt u in en kunt u de uitslag van de test bekijken.

Behandelen van chlamydia

Wanneer blijkt dat u inderdaad chlamydia heeft opgelopen, kan dit ook eenvoudig behandeld worden. U kunt naar uw huisarts gaan voor een behandeling, maar kunt tegenwoordig ook via internet medicijnen bestellen om uw infectie te behandelen. De webshop waaraan wij gekoppeld zijn is opgericht door doctoren en verkoopt medicijnen voor de particuliere markt. Er zijn vier soorten medicijnen die een chlamydia-infectie kunnen behandelen. U vindt hier een lijstje waarbij u kunt zien welk medicijn het meest geschikt is voor u.