Blaasontsteking: Symptomen, testen en behandelen

Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben en erg vervelende uitwerkingen hebben. Niet iedereen merkt echter dat hij of zij een blaasontsteking heeft opgelopen en dit kan gevaarlijk zijn. Wanneer de infectie zich verspreid naar de geslachtsorganen is het mogelijk onvruchtbaar te worden. Zowel mannen als vrouwen zijn voor de infectie vatbaar. Vrouwen hebben hier echter vaker last van.

Gelukkig zijn er symptomen waaraan u blaasontsteking kunt herkennen, middeltjes om blaasontsteking tegen te gaan en zelfs op te lossen.

Symptomen van blaasontsteking zijn:

1. Vaak naar het toilet moeten. Dit kan zelfs direct na het legen van de blaas weer opkomen. Het geeft het gevoel dat u continu naar het toilet moet.
2. Een branderig of pijnlijk gevoel bij het urineren.
3. Druk of een ongemakkelijk gevoel in de onderbuik. Vaak wordt dit omschreven als opgeblazen gevoel.
4. Pijn in de rug of het bekken.
5. Urine heeft een sterke geur, ziet er troebel of melkachtig uit en/of bevat bloed. Dit is een zeer betrouwbaar symptoom van blaasontsteking, gezien dit laat zien dat er veel witte bloedcellen in de urine zitten.
6. Soms last van koorts.

Symptomen nierinfectie (pyelonefritis)

Wanneer de infectie zich verspreid naar de nieren kan dit ernstige problemen in het gehele lichaam veroorzaken. Hier zijn symptomen waaraan u deze infectie kunt herkennen.

1. Symptomen van de blaasontsteking die langer dan een week aanhouden.
2. Vaker ’s nachts naar het toilet moeten.
3. Rillingen en/of aanhoudende koorts die meestal langer dan twee dagen blijft.
4. Overgeven en/of misselijkheid
5. Pijn in de flank, van de rug tot de heup.

Wanneer blaasontsteking niet (op tijd) behandeld wordt, kan dit voor onvruchtbaarheid zorgen.

Blaasontsteking voorkomen

Er zijn manieren om de kans op blaasontsteking zo klein mogelijk te maken. Hieronder volgen een aantal tips voor het voorkomen van een blaasontsteking.

  1. Drink meer. De inname van vocht is erg belangrijk voor het voorkomen van een blaasontsteking. Dit betekent dat u meer dan twee liter vocht op een dag moet innemen. Dit zorgt ervoor dat u vaker naar het toilet moet dan u normaal zou doen en hierdoor de blaas wordt gereinigd. De bacteriën die zich voordoen in de blaas zullen dan sneller weggespoeld worden en geen kans krijgen zich te hechten aan de blaaswand.
  2. Ga voor het slapen gaan en na seksueel contact altijd naar het toilet. Het eerste heeft te maken met de hierboven beschreven tip. Het tweede is voor vrouwen bedoeld. De kans dat bacteriën van buiten in de urinebuis terecht komen is aanzienlijk groter tijdens de seksuele gemeenschap. Door na seksueel contact naar het toilet te gaan spoelt u deze bacteriën uit de blaas, waardoor ze zich niet kunnen hechten aan de blaaswand.
  3. Verstoor de intieme hygiëne niet. Door het gebruik van vaginale sprays, douches en gewone zeep wordt de zuurgraad van de vagina verstoord en kunnen bacteriën zich makkelijker hechten en vermenigvuldigen, ondanks wat reclames voor deze producten promoten.
  4. Kruidenthee. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat bepaalde kruidenthees helpen bij het voorkomen van blaasontsteking. Desondanks zijn er een aantal soorten thee die claimen de urineproductie te verhogen. Deze theesoorten zijn: dovenetelthee, bosbessenthee en berkenthee.
    Van veenbessensap zijn wel bewijzen dat dit werkt, maar is helaas ook geen wetenschappelijke verklaring. Al deze producten zouden kunnen helpen en kunnen geen kwaad. Ze helpen u in ieder geval aan het bereiken van uw minimale vochtinname.

Testen op blaasontsteking

U kunt op verschillende manieren testen of u blaasontsteking heeft opgelopen. Zo kunt u bij de huisarts een test aanvragen, maar ook online een test bestellen. Deze testen zijn online te bestellen en kunt u eenvoudig thuis uitvoeren, waarna u direct de uitslag heeft. Deze testen zijn bijvoorbeeld de meest verkochte Exactotest, de Totaal Check en de Easy Home test.

Behandeling van blaasontsteking

Wanneer uit de test blijkt dat u inderdaad blaasontsteking heeft, kunt u deze ook eenvoudig behandelen. Er is door doctoren een webshop opgericht die medicijnen voor particulier bestellen beschikbaar stelt. Deze webshop kunt u vinden door op de producten te klikken. U wordt automatisch doorverwezen.