kokosolie, olie, haar, verzorging, droog, haar, beschadigd haar, masker, kokos

Beschadigd haar herstellen met Kokosolie

Er zijn tegenwoordig zoveel haarproducten op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met exotische ingrediënten en wilde beloftes verleiden fabrikanten je tot een aankoop. Waar de een aan een handjevol drogisterijproducten genoeg heeft, is de anderen bereid om veel geld neer te tellen om hun droge of beschadigde lokken een opknapbeurt te geven. Gelukkig is er een heel simpel middel dat natuurlijk, goedkoop en wetenschappelijk bewezen effectief is; Kokosolie!

Waarom kokosolie

In een recent onderzoek vergeleken wetenschappers kokosolie met minerale olie en zonnebloemolie. De kokosolie kon ook daadwerkelijk tot het haar doordringen in tegenstelling tot de andere oliën. Dat heeft twee redenen:

  1. De kokosolie heeft de juiste combinatie van moleculaire grootte en vorm. Het is zeer klein en heeft een rechte lijnstructuur waardoor het snel in het haar zal komen.
  2. De kokos heeft de juiste chemische structuur het bevat namelijk laurinezuur, dat een sterke affiniteit voor haareiwitten heeft.

Een haarmasker van kokosolie biedt daarom veel voordelen:

  • Het geeft meer volume doordat het de leegtes in het haar opvult.
  • Het dringt tot diep in het haar door en voedt het intensief.
  • Het hydrateert intens en voorkomt latere uitdroging.
  • Het beschermt tegen eiwitverlies, wat erg belangrijk is voor beschadigd haar.
  • Het beschermt tegen schade door borstelen en kammen.
  • Het geeft je haar een perfecte en geweldige glans.

Is kokosolie wel gezond?

Sommige mensen denken dat kokosolie niet gezond voor je is omdat het verzadigde vetten bevat. Dit is een groot misverstand en een verkeerde denkwijze. Kokosolie bevat namelijk laurinezuur. Uit onderzoek is gebleken dat laurinezuur ervoor zorgt dat er meer postief HDL cholesterol in je bloed komt. Hierdoor komt je cholesterol goed in balans. Als bijvoorbeeld de schildklier niet goed werkt bij iemand, kan diegene een teveel aan negatief cholesterol in het bloed krijgen. Kokosolie draagt bij aan een verbetering van de werking van de schildklier en hierdoor heb je minder kans op een verhoogd cholesterol.

Hoe beschadigd is jouw haar?

Beschadigd haar bestaat uit haren waarvan de haarschacht beschadigde haarschubben heeft. Dit komt meestal door wrijving met bijvoorbeeld een handdoek, andere haarschachten en (hete) stylingsapparaten. Maar ook chemische behandelingen, die de schubben geforceerd openzetten en weer sluiten, komen de schubben niet ten goede.

Haarscubben zijn kleine klepjes die samen de buitenste laag van elk afzonderlijke haar vormen. Ze liggen eigenlijk net zoals dakpannen deels over elkaar en kunnen zowel open als dicht staan. Haarschubben zijn essentieel voor de bescherming van de binnenkant van het haar. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de vochtbalans in het haar op pijl blijft en dat de kern van het haar goed wordt beschermd.

Gezond haar is makkelijk te controleren. Gezond haar is namelijk buigzaam, sterk en geeft glans. Om te bepalen of het haar beschadigd is kun je een paar testjes doen. Pak een paar enkele haren en strijk met je vingers tegen de haarrichting in langs het haar. Als deze veel weerstand biedt, dan is de schubbenlaag beschadigd.




Wat is poreus haar

Wanneer de haarscrubben niet goed sluiten is er een grote kans dat er grote openingen ontstaan in het haar. Dat heeft invloed op de vochtbalans in het haar. Er wordt dan in beide richtingen meer vocht en andere stoffen doorgelaten tot het haar. Wat er in komt gaat er dus ook net zo snel weer uit. Deze makkelijke doorlaatbaarheid verklaart de naam; poreus haar, wat betekent ‘doorlatend’. Vaak verdwijnt er bij poreus haar teveel vocht uit het haar, waardoor de vochtbalans niet meer in balans is. Hierdoor krijg je uiteindelijk droog haar.

Wat is broos haar

Wanneer de buitenkant ongecontroleerd open staat wordt tegelijkertijd de binnenkant blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. Er is geen bescherming meer en zo beschadigd ook de binnenkant van het haar. Dit heeft snel als gevolg dat keratineketens afbreken en je haar minder sterk wordt. Het gevolg is is broos haar, ook wel breekbaar, zwak en kwetsbaar haar genoemd.

Wat kunt u doen tegen beschadigd haar

Het is belangrijk dat u de juiste verzorgingsproducten gebruikt en dit ook consequent gebruikt, alleen zo krijgt het beschadigde haar een kans om te herstellen. Het nieuwe haar wat voortkomt uit de haarwortel is in principe weer gezond wanneer u de juiste voorzorgmaatregelen neemt. Genoeg bewegen, gezond en gevarieerd eten, het haar niet blootstellen aan te veel zon en het gebruiken van o.a. de juiste conditioner kunnen u helpen weer gezond, veerkrachtig en sterk haar te krijgen.

Manieren om kokosolie te gebruiken

  1. Pre-shampoo: Maak je haar vochtig met warm water en smeer kokosolie van je wortels tot in je puntjes van het haar. Laat het dan zo lang mogelijk in trekken (minimaal een half uur, maar het kan en mag ook een hele nacht zijn) en daarbij is het belangrijk om je haar net zo te wassen als gebruikelijk.
  2. Haarmasker: Was je haar met shampoo en breng hierna kokosolie aan als een haarmasker. Laat het ongeveer een kwartier intrekken en spoel het daarna goed uit.
  3. Conditioner: Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van een gewone conditioner. Hiervoor verdeel je de kokosolie over de lengte van je haar en laat het een paar minuten goed intrekken. Spoel je haar daarna extra goed uit. Je kan kokosolie ook mengen met een gewone conditioner om het een extra boost te geven.
  4. Leave- in conditioner: Breng een klein beetje kokosolie aan op de lengte van het haar, door de olie tussen je handen te laten smelten en over de haarpunten te verdelen. Het haar zal de kokosolie absorberen en je haarpunten worden extreem zacht. Dit is gebruikelijk voor zowel nat- als droog haar.
  5. Anti- roos behandeling: Meng een beetje kokosolie met tea trea olie en/ of een aftreksel van brandnetelthee. Masseer dit goed in de hoofdhuid, laat het zo lang mogelijk intrekken en was daarna je haar zoals gebruikelijk.