Alles over saturatie meten
Uw saturatie meten. Dat lijkt een heel precies werkje waar veel tijd in gaat zitten. Veel mensen denken dat ze dit alleen in het ziekenhuis of bij een huisarts kunnen doen, maar gelukkig zijn er ook apparaten ontwikkeld om eenvoudig thuis te testen. Hieronder vindt u alles wat u wilt weten over uw saturatie meten.
Wat is saturatie?
Saturatie is het zuurstofgehalte in uw bloed. Dit gehalte wordt aangeduid met SpO2 en geeft aan hoeveel procent van het hemoglobine in de rode bloedcellen in het slagaderlijke bloed zuurstof heeft gebonden. Dit percentage zou in de slagaders rond de 95-100% moeten liggen. De saturatie daalt echter pas laat en geeft geen juiste indicatie bij slachtoffers van ademnood of problemen met de ademhaling.
Voor wie is saturatie meten noodzakelijk
Vooral voor longpatiënten (mensen met een longembolie, astma of COPD), hartpatiënten, mensen met slaapapneu, sporters, bergwandelaars, vliegsporters en stoppende rokers is het noodzakelijk om regelmatig hun saturatie te meten. Bij deze mensen kan de saturatie lager liggen dan verantwoord en dit kan ernstige klachten veroorzaken. Wanneer het saturatiegehalte lager dan 94% komt, is er reden tot het bellen van uw huisarts. Ook voor EHBO’ers is het handig een apparaat te hebben dat de saturatie kan meten.
Wat is het verschil tussen een saturatie- en een oximeter?
Er is geen verschil tussen deze meters. Ze worden vaak met beide namen benoemd en kunnen de saturatie en de hartslag meten.
Hoe werkt een saturatiemeter?
Een saturatiemeter zet u op uw vinger. Het apparaatje heeft een speciale rubberen rand die het meetgedeelte afsluit voor licht van buitenaf, zodat de meting niet verstoord of beïnvloed kan worden. Het apparaatje zet u op uw vinger en doet de meting voor u. De meting gaat door middel van licht. De meter meet de hoeveelheid licht die uw vinger doorlaat en kan zo meten hoeveel zuurstof er in uw bloed zit. Naast de meting voor saturatie doet de meter ook nog een meting voor uw hartslag. Zo heeft u alle belangrijke gegevens op een rijtje.
Welke saturatiemeter moet ik hebben?
Voor mensen die wordt aangeraden af en toe hun saturatie te meten is het handig om een simpele meter aan te schaffen. Deze meters meten de saturatie, maar ook de hartslag. De uitslagen van de meting komen op het schermpje te staan en zo heeft u gemakkelijk een snelle meting die u zelf kunt uitvoeren.
Voor mensen die vaak of zelfs continu moeten meten wat hun saturatie is, zijn er meters die ook kunnen worden aangesloten op de PC en meters die een extra meetmodule (probe) hebben. Een probe is een soort verlengstuk van het meetgedeelte. Deze kan worden aangesloten op de meter en geeft zo ruimte voor een beetje afstand tussen de meter en de vinger. Zo heeft u niet altijd een grote meter om uw vinger.
Voor mensen die hun meetgegevens graag willen analyseren of deze mee willen nemen naar hun afspraak met de huisarts zijn er meters die de gegevens opslaan en kunnen overzetten naar de PC. Hiervoor is speciale software beschikbaar (vaak bij het apparaat geleverd). Deze software slaat uw gegevens op via een kabeltje naar het apparaat en kan zo ook de gegevens op verschillende manieren documenteren. Zo kunt u een grafiek laten maken van uw laatste meetgegevens. Deze gegevens kunt u dan ook meenemen naar uw huisarts, zodat u ze samen kunt bespreken.
Klik op deze blauwe link om te kijken welke saturatiemeter u nodig heeft en welke aangeboden worden.
Let op: Een saturatiemeter is er niet voor om zelf een diagnose te stellen. De meter werkt alleen als ondersteunend middel aan uw afspraken bij het ziekenhuis/huisarts of bij uw behandeling. Daalt uw saturatie naar 94% of lager, dan dient u uw huisarts te raadplegen.