7 dingen die je absoluut niet op je gezicht mag smeren

Een gezonde en egale gezichtshuid is iets wat we allemaal wel willen hebben. Overal kom je wel reclames tegen van mensen met een perfecte huid, denk maar aan reclames op tv en posters in bushokjes. Om een gezonde en egale gezichtshuid te krijgen is de verzorging van je huid enorm belangrijk. Maar lang niet alle producten zijn geschikt voor je gezicht! In dit blog vertellen wij je over 7 dingen die je absoluut niet op je gezicht mag smeren.

1. Vaseline

Een laagje van dit immens populaire goedje op je lippen kan wonderen doen, maar is niet echt geschikt om een droge huid te verhelpen. Vaseline is namelijk zo ontworpen dat het je huid afsluit. Het vocht kan er dan niet meteen uit, maar er kan ook niets meer in. Daarnaast zit de talg en het vuil op je huid vast. In een mum van tijd zal je ontstekingen en pukkels zien verschijnen, en dat wil je juist voorkomen!

2. Haarlak

Wil je je make-up fixeren en langer op zijn plaats houden? “Gebruik dan wat haarlak!” hoor je dan vaak. Maar een product dat speciaal ontworpen is om je haar hard te maken en te fixeren, is absoluut niet geschikt voor je huid! Het zal je gezicht uitdrogen en je huid zal geïrriteerd raken.

3. Bodylotion

Bodylotion is een middel dat de huid van je hele lichaam voedt, dus dan zal dit ook wel hetzelfde doen voor je gezicht hoor ik je al gauw denken. Maar helaas zijn de bodylotions vaak veel te zwaar en te rijk voor je veel dunnere, fragielere huid van je gezicht. Daarnaast bevatten ze ook vaak parfums en andere bestandsdelen die je liever niet op je gezicht smeert.
4. Citroen

Citroen is een vrucht die veel kracht bevat wanneer het op huid en haar aankomt. Het wordt weleens aangeraden om je haar ermee te blonderen, de verkleuringen van je huid te verminderen en om pukkeltjes uit te drogen. Dit alles is echter niet aan te raden. Het zuur beschadigt namelijk de zuurmantel van je huid, die ons beschermd tegen het weer en vervuiling. Ook helpt het zuurmantel ons om zweet af te breken. Met zijn pH-waarde van 2 is een citroen veel te zuur voor je huid, waar de ideale pH-waarde rond de 5.5 is.

Ook voor het haar is citroen niet aan te raden. Het zuur droogt je haar uit en maakt het broos en makkelijk breekbaar. Daarnaast kan er een gelige tint ontstaan, en wanneer je gaat zwemmen kan deze gelige tint zelfs overslaan tot een groene tint!

5. Tandpasta

Een goedkoop en effectief middeltje om je puistjes uit te drogen is tandpasta. Het werkt perfect om de puistjes uit te drogen, maar de menthol en fluoride die de meeste tandpasta’s bevatten kan je huid serieus beschadigen. Soms is het zelfs zo erg dat je huid verbrandt en er blijvende schade kan ontstaan!

6. Suiker

Een lichaamsscrub is gemakkelijk om zelf te maken, bijvoorbeeld door suiker te mengen met een olie. De suiker werkt als het korrelige bestandsdeel dat de dode huidcellen verwijdert en dit resulteert in een zachte huid. Helaas is deze zelfgemaakte lichaamsscrub niet zo’n goed idee. De korrels van suiker zijn namelijk veel te grof en zullen je huidoppervlak op termijn beschadigen. Bij regelmatig gebruik van zo’n zelfgemaakte scrub zul je veel sneller tekenen van huidveroudering merken!

7. Heet water

Niets zo heerlijk als een hete douche na een lange dag werken. Jammer genoeg is te warm water niet goed voor je gezicht. Het breekt namelijk de natuurlijke oliën af, waardoor je huid extra zal produceren om het tekort aan te vullen. Op termijn krijg je een gemengde huid met droge en vette delen en uiteindelijk zelfs meer kans op acne. En dit is juist wat je probeert tegen te gaan! Gebruik daarom tijdens het douchen of wassen van je gezicht nooit te warm water, maar douche liever onder lauw water!