10 tips om beter te scheren

Er zijn verschillende tips om het scheren beter en makkelijker te maken. Door onderstaande tips te gebruiken, wordt het scheren een stuk makkelijker.

1. Tijdstip
Scheer bij voorkeur in de ochtend, de huid is meer ontspannen en het mesje zal er soepeler overheen glijden. Het beste moment is direct na de ochtenddouche, omdat zeep, stoom en warm water de huid een stuk zachter maakt.

2. Wassen
Was de huid goed voor elke scheerbeurt en gebruik af en toe een face scrub. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijdert worden en voorkomt ingegroeide haren, die ervoor zorgen dat ontstekingen en littekens kunnen toenemen.

Als u een elektrisch scheerapparaat gebruikt moet u vooraf douchen, deze methode zorgt ervoor dat de baard te week is.

3. Scheerschuim
Gebruik een scheerproduct, maar met mate. In veel verkrijgbare producten zit onder andere natriumlaurylsulfaat, dit zorgt ervoor dat het goed schuimt, maar kan ook zorgen voor huidirritatie. Spuit een klein bolletje scheergel of scheerschuim in uw hand en breng het met de vingertoppen van je andere hand aan op je gezicht. Verdeel het schuim en maak draaiende bewegingen. Als u de gel of schuim in laat trekken, wordt de huid zachter.

4. Scheerkwast
Gebruik de scheerkwast, bevochtig de top van de haren en schuim de scheerzeep eerst even op in het bakje door de kwast heen en weer te bewegen. Breng een kleine hoeveelheid aan. Als u klaar bent, vergeet na gebruik niet de kwast goed uit te spoelen met warm water.

5. Gebruik een scherp mesje
Gebruik scherpe mesjes, dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van het scheren hoog blijft. Vervang tijdig uw wegwerpmesje, scheerkop of scheerblad. Een bot mesje epileert de haartjes van de huid, hierdoor kan de huid lelijk beschadigen.
6. Twee handen gebruiken
Tijdens het scheren dient u beide handen te gebruiken, de ene hand om de huid strak te trekken en de andere hand om te scheren. Maak zorgvuldige, rustige bewegingen en druk niet op het mesje, laat het mesje het werk doen. Het scheermesje moet licht en soepel over de huid glijden. Begin de scheerbeurt met de bakkebaarden, de wangen en vervolgens de hals en de kaken. De haartjes op de kin en het snorgedeelte zijn stugger, als deze als laatste scheert, kan de gel of schuim langer inwerken en is de kans op irritatie kleiner.

7. Mesje spoelen tijdens het scheren
Als u zich aan het scheren bent, moet het mesje regelmatig onder de kraan gespoeld worden. De huid wordt hierdoor nat en schoon, als u het mesje afspoelt met water is het scheren een stuk makkelijker. U zorgt er immers ook voor dat de haartjes uit het scheergedeelte gaat.

8. Gezicht naspoelen met koud water
Om restjes schuim en haartjes te verwijderen, spoel je je gezicht goed af. Dit doet u eerst met lauw water, vervolgens met koud water. Het koude water sluit de poriën, dit geeft een fris titelend gevoel. Daarna is het belangrijk om met een schone handdoek het gezicht door te deppen.

9. Huid kalmeren
Scheren laat de huid stressen, zelfs als je je elke dag scheert. Breng daarom na het scheren een aftershave product aan om de huid te laten kalmeren. Een gevoelige huid heeft bij irritatie verschijnselen van rode vlekken en droge plekken, vaak met een branderig gevoel, gebruik in dat geval een product weinig alcohol, zoals crème of een balsem.

10. Niet vaak scheren
Geef de huid af en toe wat rust, scheer met mate. Elke 2 tot 3 dagen is een goede leidraad. Aan een baard van een dag zal niemand zich storen.