wandelen, afvallen, wandelend afvallen, wandel, lopen, conditie, vetverlies, gezond

Wandelen en tegelijk gewicht verliezen? Dat is mogelijk

Wandelen lijkt in eerste instantie niet samen te gaan met afvallen, maar het tegenovergestelde blijkt echter waar te zijn. Waar wandelingen in het verleden een duf en grijs imago had, lijkt het de laatste jaren in populariteit toe te nemen. De vele voordelen van het wandelen als afvalmethode is dan ook uitvoerig toegelicht in deze blog. Benieuwd naar hoe wandelen kan bijdragen aan plezier en het verliezen van gewicht? Lees dan gerust verder!

Wandelen wordt onderschat!

Veel mensen onderschatten de effectiviteit van wandelen als het gaat om afvallen. Hoewel vele soorten lichaamsactiviteiten leiden tot een groot verbruik van calorieën, zit er per activiteit en oefening wel een groot verschil in waar die calorieën vandaan komen. Juist daarom is wandelen een effectieve manier als je wilt afvallen: de calorieën komen voor een groot deel uit opgeslagen vetreserves.

Wandelen is namelijk een zogenaamde lange intensiteit oefening, omdat je hartslag redelijk laag en stabiel blijft. Bij een hoge hartslag kan opgeslagen vet niet de nodige energie leveren aan het lichaam, dus haalt je lichaam de calorieën uit de koolhydraten. Maar je wilt natuurlijk liever vet kwijtraken, daarom is een lage hartslagfrequentie ideaal als je wilt afslanken.

Wandelen ten opzichte van andere activiteiten

Wanneer je begint met lichaamsbeweging na een langere tijd van inactiviteit, zijn oefeningen zoals zwemmen en joggen niet aan te raden. Ze vergen namelijk nogal veel van een ongetraind lichaam, met kans op spierpijn en blessures tot gevolg. Dit voorkomt dat je gemakkelijk kunt afvallen, want je bent dan eigenlijk direct genoodzaakt om weer een paar dagen bij te komen van de inspanning tot de (spier) pijn voorbij is. Wandelen is meer geschikt voor nagenoeg iedereen omdat er nauwelijks sprake is van impact en daarnaast krachtinspanning enorm meevalt.

Wandelen heeft daarbij nog een groot voordeel als je wilt afvallen: Je hartslag is bij een stevige wandeling op het ideale niveau om vet te verbranden ( zo ongeveer rond de 50 a 60% van je maximale hartslag). Hierdoor verbrand je tot wel 80% vet van het totaal aantal verbrande calorieën.

Langdurig en consequent wandelen 

Het is natuurlijk zeer belangrijk om het wandelen goed vol te houden en zo echt te kunnen afvallen. Een sporadisch wandelingetje beschiet er dus niet aan. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten zorgt er daarentegen voor dat je ongeveer 100 calorieën extra verbrandt. Dit lijkt erg weinig, maar op jaarbasis is dit toch zeker een paar kilo vet dat je kwijtraakt.

Naarmate je sneller en langduriger wandelt, kun je je calorieverbruik, vetverbranding en totaalmetabolisme nog verder opschroeven. Wandel een uurtje per dag op flink tempo en je verbrandt wekelijks een hoeveelheid tot maar liefst 2.000 kcal, wat gelijk staat aan een 250 gram aan pure lichaamsvetreserves. Dat is zeker een kilo vet in de maand, dus over een jaar ben je maar liefst al 12 kilo lichaamsvet kwijt.

Wandelen, afvallen en de belangrijkste voordelen

1. Vetverbranding bevorderen gedurende het wandelen

Mensen die voor het eerst willen afvallen, doen er zeker goed aan om te beginnen met wandelen. Door te wandelen laat je lichaam namelijk langzaam wennen aan inspanning, en dat is erg belangrijk als het op vetverbranding aankomt. Je hartslag is tijdens een stevige wandeling bovendien op het perfecte niveau voor vetverbranding, namelijk rond de 50 tot 60 procent van je maximale hartslag.

2. Wandelen helpt hart- & vaatziekten voorkomen

Wandelen helpt hart- en vaatziekten te voorkomen. Een goed functionerend hart is erg belangrijk om te kunnen blijven bewegen en intensief te sporten om weer essentieel te kunnen afvallen. Wandelen werkt dus bevorderend voor zowel je gezondheid als voor je lichaamsgewicht.

3. Doorbloeding verbeteren met wandelen

Wandelen stimuleert de doorbloeding. Een goede doorbloeding is erg belangrijk om de huid en bindweefsel strak en soepel te houden en om voldoende zuurstof te transporteren. Een goede doorbloeding zorgt dus voor meer uithoudingsvermogen en een strak lichaam.




4. Conditie verbeteren door snel te wandelen

Wandelen zorgt voor meer uithoudingsvermogen, Wanneer je regelmatig wandelt, kun je dus ook intensievere sporten langer volhouden. Zoals snel wandelen of rennen.

5. Blessures voorkomen met wandelen

Er zijn veel sporten waarmee je effectief kunt afvallen, maar die ook een vergroot risico op blessures met zich meebrengen, Wandelen daarentegen, is een van de veiligste bewegingsvormen die er bestaan. Je hoeft dus eigenlijk niet bang te zijn dat je na een paar dagen uitgerangeerd bent.

6. Een wandeling kan altijd en overal uitgevoerd worden

Er zijn natuurlijk alternatieven voor wandelen die zorgen voor snellere gewichtsafname. Maar een crosstrainer of een roeiapparaat heb je nu eenmaal niet bij de hand. Je voeten gebruik je eigenlijk altijd, dus je kunt overal en altijd wandelen.

7. De ontspannende werking van het wandelen

Stress zorgt voor eetbuien, slecht slapen en pieken in de hormoonhuishouding. Wandelen kan stress voorkomen, omdat wandelen een ontspannende werking heeft. Op zowel lichaam- en geest heeft wandelen een mediterende werking, wat leidt tot vermindering van stress.

Meten is weten met bijpassende stappentellers/sporthorloges

Na een lange wandeling is het erg prettig om de afgelegde kilometers in kaart te hebben en aan hoeveel calorieën dat gelijk staat. Vooral de langere wandelingen waarin je nog wel eens wilt afwijken van de voorgenomen wandelroute, geven een duidelijk beeld van de zaken. Niet alleen worden het aantal afgelegde kilometers in kaart gebracht, maar hebben de meeste mensen sporthorloges/ stappentellers ook een geheugenfunctie, zodat verschillende wandeldagen naast elkaar gezet kunnen worden.